Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και Άτομα με Αναπηρία

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Αρκτικόλεξο για Internet of Things
Αρκτικόλεξο για Internet of Things

Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται διαρκώς µε ραγδαίους ρυθμούς ασκώντας πολύ μεγάλη επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής µας. Η αλήθεια είναι όμως ότι, για μεγάλο διάστημα, αυτή η εξέλιξη δεν αντικατοπτριζόταν το ίδιο στις ζωές των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Σιγά σιγά όμως τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Με την εμφάνιση νεότερων τεχνολογικών τάσεων, είναι πλέον εφικτή η βελτίωση στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα των ΑμεΑ. Μία από αυτές τις τάσεις είναι λοιπόν και το IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Η έννοια IoT αναφέρεται στο σύνολο των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τα οποία έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες για συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια, μέσω της σύνδεσής τους με το Διαδίκτυο, τη μετάδοση δεδομένων και πιθανώς την ανάληψη κάποιας δράσης. Παραδείγματα τέτοιων αντικειμένων είναι το ψυγείο, το πλυντήριο, η καφετιέρα, ο θερμοστάτης και πολλά άλλα ακόμα.

Πώς λοιπόν αυτή η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα Άτομα με Αναπηρία; Ας δούμε κάποιες εφαρμογές που έχουν ήδη υλοποιηθεί και πως βοηθούν ή πως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα αυτά στην καθημερινότητά τους.

 

AmazonEcho και GoogleHome

Δύο συσκευές που αναπτύχθηκαν από τη Amazon και την Google αντίστοιχα με τη χρήση των οποίων οι άνθρωποι δε χρειάζεται πια να χρησιμοποιούν διακόπτες και παραδοσιακές μεθόδους για να αλληλοεπιδρούν με τις οικιακές συσκευές μέσα στο σπίτι τους. Συνεργάζονται με έξυπνες συσκευές του σπιτιού, όπως τα φώτα, το σύστημα ασφαλείας, το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας, τις ηλεκτρικές συσκευές, τις ρομποτικές συσκευές καθαρισμού, τους υπολογιστές και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, ο έλεγχος της θέρμανσης μπορεί να γίνει μέσω φωνητικών εντολών, χωρίς τη χρήση χειριστηρίου το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες. Παρέχοντας λοιπόν τέτοιου είδους δυνατότητες, αποτελούν πολύ σημαντική βοήθεια και για άτομα που έχουν δυσχέρεια στην κίνηση ή ακόμα βρίσκονται καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι, καθώς ελέγχουν ότι χρειάζονται απομακρυσμένα, χωρίς να μετακινούνται στο αντίστοιχο σημείο.

 

Crosswalk

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους, η διάσχιση ενός δρόμου να είναι απλή υπόθεση, δεν ισχύει όμως το ίδιο για κάποιες κατηγορίες ΑμεΑ. Στην Ολλανδία λοιπόν αναπτύχθηκε το σύστημα Crosswalk που περιλαμβάνει ένα σύνολο αισθητήρων στα φανάρια και συνδέεται με μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Όταν ενεργοποιηθεί, η εφαρμογή αντιλαμβάνεται πότε ένα άτομο ΑμεΑ πλησιάζει τη διασταύρωση και αυτόματα αναπροσαρμόζει  το χρόνο που μένει το πράσινο ανοιχτό για τους πεζούς, ώστε να επιτρέψει στο άτομο αυτό να διασχίζει το δρόμο σε περισσότερο χρόνο παρέχοντάς του μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

PhilipsHUELightBulb

Η χρήση έξυπνων λαμπτήρων όπως αυτός της Philips δε βοηθάει μόνο στον έλεγχο το φωτισμού μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές. Παράδειγμα αποτελεί ο προγραμματισμός τους, ώστε να ανάβουν ένα συγκεκριμένο χρώμα όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας (ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με προβλήματα ακοής) ή κάποιο άλλο χρώμα ως ειδοποίηση για μία προγραμματισμένη εργασία (χρήσιμο για άτομα με γνωστικές δυσκολίες).

 

DotWatch

Αυτό το  “έξυπνο” ρολόι αναπτύχθηκε ειδικά για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση, καθώς αντί για συμβατική οθόνη, έχει ανανεώσιμη οθόνη Braille. Έτσι η ένδειξη της ώρας και της ημερομηνίας, καθώς και η ρύθμιση του ξυπνητηριού, γίνεται πολύ εύκολα για τα άτομα αυτά. Επίσης, συνδέεται με το κινητό και εμφανίζει το όνομα του καλούντος ή τα εισερχόμενα μηνύματα σε Braille.

 

Υγειονομική Παρακολούθηση

Ένα μεγάλο ποσοστό Ατόμων με Αναπηρία έχουν ανάγκη από συνεχής ιατρική παρακολούθηση, το οποίο είναι όχι μόνο κοστοβόρο αλλά και δύσκολο για τα άτομα αυτά. Έχουν αναπτυχθεί, λοιπόν, εφαρμογές που επιτρέπουν την παρακολούθηση των ασθενών απομακρυσμένα, χωρίς την παρουσία τους δηλαδή στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι συσκευές συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης που έχουν αναπτυχθεί, οι οποίες αποτελούνται από έναν αισθητήρα που πραγματοποιεί τις μετρήσεις και μία οθόνη που εμφανίζει τις μετρήσεις και μπορεί να προειδοποιήσει για πιθανές υψηλές ή χαμηλές τιμές του ζαχάρου. Άλλα παραδείγματα συστημάτων IoT, παρακολουθούν άτομα με αναπηρίες και μακροχρόνιες ασθένειες, και στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται σε κατάλληλα σημεία που τα χρησιμοποιούν για ανάπτυξη μεθόδων θεραπείας της ασθένειας.

Στο άρθρο αυτό αναφέρθηκαν μόνο ελάχιστα από τα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση του IoT και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ΑμεΑ. Στόχος αποτελεί η χρήση της τεχνολογίας με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η καθημερινότητα των ΑμεΑ, να προωθείται η ανεξαρτησία τους και να μη χρειάζονται να επαφίονται σε άλλα άτομα για τη διαβίωσή τους, να αυξάνεται η ασφάλειά τους και τέλος να επιτευχθεί η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

 

Μηλιτσοπουλου Χρυσάνθη
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής MSc
Ομάδα ΕΚΟ – Πανεπιστήμιο Πατρών