Νέες αρχές εν μέσω νέων συνθηκών

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Λουλούδι που ανθίζει
Λουλούδι που ανθίζει

Ο Σεπτέμβρης  είναι ένας μήνας που δεν περνάει  απαρατήρητος, είναι ίσως λίγο πιο «σημαντικός» θα λέγαμε από τους υπολοίπους, καθώς σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα στη δουλειά, στο σχολείο, στις σπουδές. Είναι ταυτισμένος με το τέλος του καλοκαιριού, των διακοπών, της χαλάρωσης και το ξεκίνημα ή την επιστροφή στις υποχρεώσεις, και την καθημερινότητα. Είναι το ξεκίνημα ενός χρόνου δουλειάς, μελέτης και προσπάθειας για μια καλύτερη ζωή.

Το φετινό ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς συμπίπτει με τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Αυτή η χρονιά που διανύουμε είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι ξέραμε και ζήσαμε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Λόγω των νέων συνθηκών της πανδημίας η καθημερινότητα μας άλλαξε, όλα φαίνονται πλέον διαφορετικά και κάποιες φορές πιο δύσκολα, για άλλους λιγότερο για άλλους περισσότερο. Χωρίς αμφιβολία όμως, πολλές παράμετροι της καθημερινότητας μας έχουν αλλάξει, προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα.

Όπως κάθε κατάσταση, έτσι και το ξεκίνημα μια νέας εποχής ή συνθήκης έχει δυο όψεις, που σε εμάς εναπόκειται  ποια θα διαλέξουμε, για να εστιάσουμε.

Εστιάζουμε στο τέλος της προηγουμένης περιόδου ή στην αρχή κάτι νέου;

Τα ξεκινήματα είναι έναυσμα για πρόοδο, εξέλιξη και  ευκαιρία  να θέσουμε (νέους) στόχους και να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα για τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Ας είμαστε ανοιχτοί σε νέα ξεκινήματα με όσα συναρπαστικά γεγονότα, δημιουργικές προκλήσεις και ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης αυτά μπορούν να φέρουν.

Για τους φοιτητές, και συγκεκριμένα τους πρωτοετείς, που εγγράφονται πρώτη φορά στη σχολή τους, ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ιδιότητας γι’ αυτούς, αυτή του φοιτητή. Μετά την κοπιαστική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και την αγωνιώδη προσμονή των αποτελεσμάτων, το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης και της εισαγωγής στην ενήλικη ζωή αρχίζει, με ότι αυτό περιλαμβάνει (ανάληψη νέων ευθυνών, προσδοκία για ανεξαρτησία, δημιουργία νέας κοινωνικής ζωής κτλ.)

Αυτόν τον μήνα οι νεοεισαχθέντες ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή τους, εκείνο της φοιτητικής ζωής, και είναι στο χέρι τους, πώς και με ποια χρώματα θα το γράψουν.. Για πολλούς που πρόκειται να βρεθούν σε πόλη εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, η αλλαγή του περιβάλλοντος και των συνθηκών της καθημερινότητας όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα που ενδέχεται να περιλαμβάνουν από μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά, προσμονή, και αισιοδοξία μέχρι δισταγμό ανησυχία ή άγχος.

Η ζωή εξ ορισμού βασίζεται στην αέναη εναλλαγή καταστάσεων, προσώπων, συνθηκών. Το να αφήσει κανείς  τη σιγουριά ή το γνώριμο μιας παρούσας κατάστασης και να περάσει στην επόμενη κατάσταση είναι όντως μια απαιτητική και μακρά διαδικασία, που μπορεί όμως να είναι ταυτόχρονα και συναρπαστική, μοναδική, και ανεπανάληπτη ευκαιρία. Οποιαδήποτε αλλαγή, ανεξάρτητα απ’ το αν την εκλαμβάνουμε ως θετική η αρνητική -ακόμα και αυτές που επιλέγουμε- χρειάζεται να έχει αποδοχή και συνειδητότητα . Ας αποδεχθούμε λοιπόν, και υποδεχθούμε την καινούρια εποχή με όλη μας τη θετική ενέργεια και αισιοδοξία. « Τα πάντα ρει και ουδέν μένει »(Ηράκλειτος). Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο αλλά είναι η ουσία της ζωής.

Η ζωή είναι μια σειρά από αλλαγές, τίποτα δεν μένει το ίδιο. Και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που ήμασταν ένα χρόνο πριν. Ότι μένει στάσιμο χωρίς αλλαγή, βαλτώνει. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα μαζί, κατακλυσμιαία.  Ένα βήμα την φορά, μια σκέψη τη φορά.

Οι δυνατότητες που μας δίνουν τα νέα ξεκινήματα μοιάζουν άπειρες. Νέα αρχή λοιπόν. Νέες προσδοκίες. Νέοι στόχοι.

Μαρίνα Ξυντάρα
Κοινωνική Λειτουργός MSc
Κοινωνική Μέριμνα Πανεπιστημίου Πατρών