Μην εγκαταλείπεις τους στόχους σου!

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Καταγραφή στόχων σε χαρτί

Καταγραφή στόχων σε χαρτί

Η καραντίνα μας έβγαλε όλους εκτός προγράμματος. Μετράμε ήδη ένα χρόνο από τότε που οι περιορισμοί του Covid-19 συμπεριλήφθηκαν στην καθημερινότητά μας και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα εκλείψουν.

Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί από εμάς ένα πράγμα: να μην εγκαταλείψουμε τους στόχους και τις προσπάθειές μας. Οι στόχοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας και δίνουν νόημα σ’ αυτήν, επιδρώντας με καίριο τρόπο στο συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο μας! Ο καθορισμός στόχων και ο σχεδιασμός ενός πλάνου δράσης αποτελούν τα πιο ισχυρά εφόδια για μια επιτυχημένη ζωή. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που θέτουν στόχους είναι πολύ πιθανότερο να καταφέρουν να ζήσουν τη ζωή που πραγματικά επιθυμούν σε σχέση με τα άτομα που δεν θέτουν και περιμένουν απλώς την ευκαιρία να «χτυπήσει» την πόρτα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τη σπουδαία σημασία που έχει η Στοχοθεσία στη ζωή μας. Ωστόσο, ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα στόχο; Τι θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους δικούς μας;

Ένας στόχος πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: (SMART)

  • Specific – Συγκεκριμένος
  • Measurable – Μετρήσιμος
  • Attainable – Εφικτός
  • Relevant – Σχετικός
  • Time oriented – Χρονικά προσδιορισμένος

Ένας στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και όχι γενικός.
Το να θέλω να ξεκινήσω να γυμνάζομαι, είναι γενικός στόχος. Αλλά το να πω ότι αυτό το μήνα, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο θα τρέχω για μισή ώρα στο πάρκο, αυτός είναι ένας συγκεκριμένος στόχος.

Ένας στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος.
Στο παραπάνω παράδειγμα τόσο οι μέρες που θα προπονηθούμε όσο και ο χρόνος είναι μετρήσιμα και μπορούν να αυξομειωθούν.

Ένας στόχος πρέπει να είναι εφικτός.
Είναι ανέφικτος ένας στόχος, όταν πχ θέλω να επιστρέψω στις προπονήσεις πυγμαχίας μετά από ένα χρόνο αποχής και να βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήμουν. Είναι, όμως, εφικτός ένας στόχος, όταν αρχίσω τακτικά να κάνω προπονήσεις και να δώσω στον εαυτό μου ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών να επανέλθω.

Ένας στόχος πρέπει να είναι σχετικός.
Σχετικός με εσένα και αυτό που θες να πετύχεις. Αν θέτεις στόχους επειδή στο ζητάνε οι άλλοι ή στόχους που δεν σου ταιριάζουν, τότε δεν θα έχεις τη διάθεση να τους πετύχεις.

Ένας στόχος πρέπει να είναι χρονικά προσδιορισμένος.
Ουσιαστικά, πρέπει να έχει ένα deadline. Μια προθεσμία εν όψει της οποίας θα είσαι σε θέση να εξετάσεις τα αποτελέσματά σου.

Bonus trick: όρισε έναν σύμμαχο
Εμπιστεύσου σε ένα φίλο τους στόχους σου και ζήτησέ του να εξετάσετε μαζί σε ημερομηνία που θα καθορίσετε από κοινού τα αποτελέσματά που θες να έχεις. Το γεγονός ότι θα έχεις να δώσεις σε κάποιον «αναφορά», το γεγονός ότι θα σε «ελέγξει» θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου.

Ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας, όσο περίεργες κι αν είναι οι συνθήκες που βιώνουμε δεν πρέπει να αφήνουμε τους εαυτούς μας και να παραιτούμαστε από τους στόχους μας.

Χριστίνα Πανώριου
Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας