Μύθοι και Αλήθειες: Πόνος στη μέση

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Αφίσα: Μύθοι και Αλήθειες Πόνος στη μέση

Αφίσα: Μύθοι και Αλήθειες Πόνος στη μέση

  • Μύθος #1: Ο πόνος στη μέση προκαλείται από τραυματισμό
    Η πλειοψηφία των προβλημάτων στην μέση εξελίσσονται σε βάθος χρόνου και σχετίζονται είτε με φυσιολογική φθορά λόγω μεγάλης χρήσης είτε λόγω λανθασμένης στάσης.
  • Μύθος #2: Ο έντονος πόνος στη μέση σημαίνει σοβαρό πρόβλημα
    Η διακύμανση του πόνου στη μέση μπορεί να είναι από ήπια έως έντονη. Συνήθως όμως συνδέεται με ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και βελτιώνεται αρκετά σε βάθος χρόνου. Μη ξεχνάτε πως ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι συχνός ή επαναλαμβανόμενος, αλλά είναι σπάνια σοβαρής αιτιολογίας.
  • Μύθος #3: Το στρες δεν επηρεάζει τον πόνο στη μέση
    Το στρες έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στο σώμα, αυξάνοντας την αίσθηση του πόνου. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι δύο πιο συχνές στρεσογόνες καταστάσεις που συνδέονται με τον πόνο στη μέση.
  • Μύθος #4: Μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου δε θα βελτιωθεί χωρίς χειρουργείο
    Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσκολία στην καθημερινότητα και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επιτακτική. Παρόλα αυτά πάνω από 8 στους 10 ασθενείς θα έχουν σημαντική μείωση συμπτωμάτων σε 8 με 12 εβδομάδες, ενώ ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης περιλαμβάνεται η φυσικοθεραπεία, manual therapy, και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πόνου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων.
  • Μύθος #5 : Ο πόνος στη μέση βελτιώνεται μόνο με ανάπαυση στο κρεβάτι
    Η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι δεν προτείνεται ως τρόπος αντιμετώπισης, καθώς όσο μεγαλύτερο το διάστημα στο κρεβάτι τόσο χειροτερεύει ο πόνος. Αντιθέτως όσοι είναι πιο ενεργοί στην καθημερινότητα και επιστρέφουν στις δραστηριότητες γρήγορα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
  • Μύθος #6 : Η αιτία του πόνου στη μέση φαίνεται σίγουρα από μία μαγνητική/ ακτινογραφία
    Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς με πόνο στη μέση συνήθως έχουν φυσιολογικές ακτινογραφίες, ενώ μετά τα 50 έτη, τα 2/3 του πληθυσμού θα δείξουν αλλοιώσεις σε ακτινογραφία ή μαγνητική χωρίς βέβαια να έχουν συμπτώματα. Επίσης ασθενείς με σοβαρά ακτινολογικά ευρήματα μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.

Παζαρίδης Χρυσόστομος MSc
Φυσικοθεραπευτής Κοινωνικής Μέριμνας
Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγές

Disc Herniation Alexander M. Dydyk; Ruben Ngnitewe Massa; Fassil B. Mesfin., 2021
Stress is dominant in patients with depression and chronic low back pain. A qualitative study of psychotherapeutic interventions for patients with non-specific low back pain of 3-12 months’ duration: Hanne Ellegaard, Birthe D Pedersen, BMC Musculoskelet Disord. 2012 Sep 6;13:166. doi: 10.1186/1471-2474-13-166.
Low back pain- myths and facts, Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma 10 (2019) 828e830, Rohini Handa, https://doi.org/10.1016/j.jcot.2019.05.024