Ενημερωτική αφίσα: 8 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τη γραφή Braille

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Ενημερωτική αφίσα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γραφή Braille

Ενημερωτική αφίσα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γραφή Braille

 

Περιεχόμενο αφίσας

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης.

1. Νυχτερινή γραφή

Η γραφή Braille ξεκίνησε ως ένας στρατιωτικός κώδικας που ονομάζεται «νυχτερινή γραφή». Αναπτύχθηκε το 1819 από το γαλλικό στρατό, όπου οι στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν τη νύχτα χωρίς να μιλούν ή να χρησιμοποιούν κεριά.
Ο δεκαπεντάχρονος Γάλλος μαθητής Louis Braille έμαθε για τον κώδικα και τελικά ανέπτυξε την πιο εύχρηστη, βελτιωμένη έκδοση του αλφαβήτου Braille που γνωρίζουμε σήμερα.

2. Όνομα αστεροειδή

Το 1999, το διαστημικό σκάφος Deep Space 1 της NASA, καθ’ οδόν για τον κομήτη Borelly τον οποίο επρόκειτο να φωτογραφίσει, πέρασε πολύ κοντά από έναν αστεροειδή.
Προς τιμήν του Louis Braille, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, «βάπτισε» τον αστεροειδή αυτό 9969 Braille.

3. Μεγάλος όγκος

Η γραφή Braille καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από το παραδοσιακό αλφάβητο. Τα βιβλία Braille είναι ογκώδη, λόγω των ανάγλυφων κουκίδων, αλλά και των αποστάσεων μεταξύ των χαρακτήρων (μία σελίδα έντυπης γραφής αντιστοιχεί σε 3-4 σελίδες Braille). Για το λόγο αυτό, τα βιβλία Braille είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα. Για παράδειγμα, το “Harry Potter and the Goblet of Fire” είναι 10 τόμοι σε γραφή Braille.

4. Απτικό σύστημα

Η γραφή Braille δεν είναι γλώσσα, είναι ένα απτικό σύστημα γραφής και ανάγνωσης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψουμε σχεδόν οποιαδήποτε γλώσσα. Υπάρχουν εκδόσεις Braille των κινεζικών, ισπανικών, αραβικών, εβραϊκών και πολλών άλλων γλωσσών.

5. Μαθηματικά

Υπάρχει μια ειδική έκδοση της Braille μόνο για τα Μαθηματικά που ονομάζεται Κώδικας Nemeth. Εφευρέθηκε από τον Δρ. Abraham Nemeth το 1946 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταγραφή των μαθηματικών, της άλγεβρας και του λογισμού.

6. Συντομευμένη και μη

Υπάρχουν δύο εκδόσεις της γραφής Braille, η μη συντομευμένη και η συντομευμένη. Στη μη συντομευμένη, κάθε λέξη είναι γραμμένη με όλους τους χαρακτήρες της. Στη συντομευμένη, υπάρχει μία “συντομογραφία”, όπου οι κοινές λέξεις συντομεύονται, για ταχύτερη ανάγνωση και τη μείωση του όγκου των βιβλίων. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τη μη συντομευμένη γραφή πριν μάθουν τη συντομευμένη.

7. Ταχύτητα ανάγνωσης

Ενώ ένα άτομο με όραση μπορεί να διαβάσει 300 λέξεις το λεπτό, ορισμένοι γρήγοροι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο με ταχύτητα 400 λέξεων ανά λεπτό. Το κλειδί για την τόσο γρήγορη ανάγνωση της γραφής Braille είναι το ελαφρύ άγγιγμα και η χρήση και των δύο χεριών (το ένα χέρι διαβάζει, ενώ το άλλο είναι έτοιμο να ξεκινήσει από την επόμενη γραμμή).

8. Παιχνίδια σε Braille

Υπάρχουν παιδικά παιχνίδια που διαθέτουν γραφή Braille. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες παιχνιδιών έχουν κάνει βήματα για να εξασφαλίσουν ότι κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να παίξει με μερικά από τα μεγαλύτερα κλασικά οικογενειακά παιχνίδια, όπως Βraille Uno, Βraille και low vision Monopoly και Βraille LEGO.

Ευγενία Ορφανού, Βιβλιοθηκονόμος
Μονάδα Ψηφιακής Προσβασιμότητας
Κοινωνική Μέριμνα, Πανεπιστήμιο Πατρών