Διαδικτυακό Σεμινάριο – 3 Δεκεμβρίου 2020 – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Kοινωνική Mέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησε δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση της Πανεπιστημιακής και Ευρύτερης Κοινότητας για θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς και την ευαισθητοποίηση.

Στο σεμινάριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κοινωνικής Μέριμνας, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Μάρκος Μαραγκός.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

  • Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας την εποχή του Covid 19  (Ιουλία Συροκώστα, Παθολόγος, Λοιμοξιωλόγος, Αντιπρόεδρος ΠΑΣΠΑ νομού Αχαίας)
  • Εκπαίδευση παιδιών με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Κλήμης Άντζακας, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας)
  • Αποκατάσταση, Αθλητισμός και Ανεξάρτητη Διαβίωση (Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης, Αργυρός Παραολυμπιονίκης, Φυσίατρος, ΔΣ στο Σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων νομού Ροδόπης «Περπατώ»)
  • Αποκατάσταση και θεραπεία μέσω των εικαστικών σε Άτομα με Αναπηρία (Κωνσταντίνος Καταγάς, Ζωγράφος)
  • Αθλητισμός με Αναπηρία στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Ευάγγελος Γουζούασης, Πρωταθλητής Στίβου, Μέλος Δ.Σ Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Ήφαιστος» Πάτρας, Μέλος Δ.Σ Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου)
  • Η βιωματική ομιλία με τίτλο «Κερδίζοντας τη ζωή με το σπαθί μου» (Κέλλυ Λουφάκη, Πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο)

Σε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν υπήρξε και εθελοντική διερμηνεία στη Νοηματική από τη Δρ. Ειρήνη Γ. Ανδρικοπούλου, Διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Φιλόλογος, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

Αξίζει να τονιστεί ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία από την κοινότητα του Πανεπιστημίου και όχι μόνο, η οποία διαφάνηκε από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, που ξεπέρασαν τους 900 από όλη την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε πολύ τους ομιλητές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το video του Σεμιναρίου.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Καταγά, ο οποίος στα πλαίσια του σεμιναρίου, διέθεσε στο κοινό την παρουσιάσή του Απλές Τεχνικές Αυτοθεραπείας