Προτάσεις σε αθλητές και προπονητές στη διάρκεια της καραντίνας
Του Άρη Αγγελόπουλου M.Sc, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής
Πανεπιστημίου Πατρών, διδασκαλία της Πετοσφαίρισης, Συντονιστής Πανεπιστημιακού
Γυμναστηρίου
Η πανδημία του κορονοϊού παρέλυσε όλο τον κόσμο και έφερε εκτός από θανάτους, καινούργιο λεξιλόγιο και προβλήματα, στην κανονικότητα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά και στον αθλητισμό.
Ξαφνικά όλα άλλαξαν: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διοργανώσεις, πρωταθλήματα αναβλήθηκαν ή διακόπηκαν. Όλοι οι αθλητές λίγο-πολύ είχαν σε εξέλιξη ατομικούς ή ομαδικούς στόχους, φιλοδοξίες, όνειρα.
Ξαφνικά όλοι στα “pit stop”. Τό πρώτο πράγμα λοιπόν που τραυματίστηκε ήταν το κίνητρο. Αυτό το θέμα πρέπει με ωριμότητα να διαχειριστούν οι αθλητές, που στη συγκεκριμένη κατάσταση νιώθουν όπως, όταν έρχεται ένας τραυματισμός (μικρός ή μεγάλος) και παγώνουν, μη γνωρίζοντας το πότε και τό πώς θα επανέλθουν πάλι στην αθλητική κανονικότητα (προπονήσεις-αγώνες κ.λπ.).
Τό πρόβλημα λοιπόν που παρουσιάζεται στους αθλητές δεν είναι πως θα συνεχίσουν τον αθλητισμό, αλλά πώς θα περάσει αυτό το διάστημα που δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση.
Η συνταγή είναι απλή, και δεν αφορά μόνο στη συντήρηση της φυσικής κατάστασης, που ούτως ή άλλως όλοι πρέπει να φροντίζουν με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας/καθεμία, αλλά πρωτίστως την ψυχολογική προετοιμασία για την διαχείριση της καινούργιας κατάστασης, χωρίς να χαθεί η αυτοπεποίθηση και η ψυχική ισορροπία.
Αθλητές υψηλού επιπέδου και όχι μόνο, εφαρμόζουν, σε πολλά μέρη του κόσμου, εδώ και αρκετά χρόνια, την ΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (mental training). Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους αθλητές να δοκιμάσουν.
Μπορούν εύκολα να βρουν ασκήσεις και τρόπους εφαρμογής στο δικό τους άθλημα και στο δικό τους περιβάλλον. Είναι ένας καλός τρόπος που βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, στην αύξηση της συγκέντρωσης, καθώς και στη βελτίωση της τεχνικής και των κινήσεων που χρειάζεται να κάνει ο κάθε αθλητής στο άθλημά του.
Τα ίδια προφανώς ισχύουν και για τους προπονητές γιατί η δουλειά που έκαναν στο γήπεδο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το διάστημα και έτσι δεν μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκονται οι αθλητές τους, με δεδομένο επίσης ότι σε κάθε προπόνηση υπήρχε η επαφή και η ανατροφοδότηση από την δουλειά που γινόταν μέσα στο γήπεδο, εντός των αθλητικών χώρων.
Μπορούν όμως να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε εξειδικευμένα θέματα προπονητικής που αφορούν το άθλημα τους αλλά πιθανώς και σέ άλλα αθλήματα, ώστε να βγουν με επιπλέον γνώσεις από αυτή την κατάσταση.
«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» λοιπόν, υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες υγιεινής και προστασίας, προσέχουμε την διατροφή μας, ακολουθούμε πρόγραμμα συντήρησης της φυσικής μας κατάστασης και χρησιμοποιούμε το χρόνο εποικοδομητικά για το άθλημα μας, την ψυχολογία μας και την ψυχαγωγία μας.
Σύντομα θα τα πούμε πάλι στα γήπεδα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» την 1 Απριλίου 2020