Κάλεσμα Φοιτητών για Εθελοντική Συνεισφορά

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Αφίσα για Εθελοντική Συνεισφορά

Αφίσα για Εθελοντική Συνεισφορά

 

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης σε συνεργασία με την Κοινωνική Μέριμνα καλεί τους ενδιαφερόμενους φοιτητές να συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα Προσβασιμότητα Εκπαιδευτικού Υλικού.

Η έντυπο-αναπηρία ως όρος αναφέρεται στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανάγνωση έντυπου υλικού χωρίς υποβοήθηση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μιας φυσικής αναπηρίας που δεν του/της επιτρέπει να κρατήσει ένα βιβλίο, λόγω μιας αντιληπτικής ή μαθησιακής δυσκολίας, όπως δυσλεξία, λόγω τύφλωσης ή οπτικής αναπηρίας. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που πρακτικά απαγορεύει την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στην πληροφορία και τη γνώση. Η δημιουργία προσβάσιμου υλικού, δηλαδή υλικού που οι εντυποανάπηροι χρήστες μπορούν ευκολά να διαβάσουν, απαιτεί μεγάλο αριθμό ατόμων.

Για το λόγο αυτό, εάν θέλετε να βοηθήσετε τους έντυπο-ανάπηρους φοιτητές, δηλώστε τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής συνεισφοράς στη δημιουργία προσβάσιμου διδακτικού υλικού και στήριξης ΑμεΑ της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών και της Κοινωνικής Μέριμνας, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ισότιμης πρόσβασης στη γνώση.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε βιβλία και διδακτικό υλικό προσβάσιμο σε έντυπο-ανάπηρους φοιτητές με τη σάρωση διδακτικού και εξεταστέου υλικού, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, την επιμέλεια των ψηφιακών εγγράφων, την πληκτρολόγηση χειρόγραφων σημειώσεων, ενισχύοντας παράλληλα με επιλεγμένο υλικό την προσβάσιμη πολυτροπική βιβλιοθήκη της Amelib.

Ο χρόνος και οι μέρες εθελοντικής συνεισφοράς είναι προσαρμοσμένες στο ωράριο και το πρόγραμμα των εθελοντών.

Κίνητρα/Οφέλη

    • Εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επιμέλειας υλικού για τα άτομα με αναπηρία
    • Διαπιστευμένη προϋπηρεσία από την Βιβλιοθήκη και Κέντρου Πληροφόρησης
    • Παρακολούθηση δωρεάν επιμορφωτικού σεμιναρίου σε θέματα προσέγγισης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
    • Εκπαίδευση στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία

Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα
https://socialwelfare.upatras.gr/volunteer-network/

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις