10 χρόνια γραφείο ψυχολογικής στήριξης φοιτητών 2009-2019

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Σκόρπιες λέξεις για την ψυχολογία

Υποστηρίζουμε τους ψυχικά πάσχοντες

Η ψυχική υγεία είναι ένα επίπεδο ψυχικής ευημερίας ή απουσίας ψυχικής ασθένειας. Είναι η «ψυχολογική κατάσταση κάποιου που λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής και συμπεριφοριστικής προσαρμογής». Η ψυχική ασθένεια είναι ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς η οποία προκαλεί πόνο ή και ανικανότητα, και η οποία δεν είναι αναπτυξιακά ή κοινωνικά καθορισμένη. Η ψυχική ασθένεια καθορίζεται γενικά από ένα συνδυασμό του πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται.

Σκόρπιες λέξεις για την ψυχολογία

Πως μπορούμε να στηρίξουμε ή να βοηθήσουμε τον φίλο μας, το συνάδελφό μας, τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας και νοσεί ψυχικά? Πως μπορούμε να διαχειριστούμε ένα κρίσιμο επεισόδιο που απειλεί την υγεία του ή την υγεία άλλων?

Η φάση και η σοβαρότητα της ασθένειας αναμφισβήτητα επηρεάζουν το είδος της υποστήριξης που χρειάζεται ένα άτομο. Επίσης, μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερη βοήθεια όταν είναι καλά, χωρίς συμπτώματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα όπου μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουν ένα άτομο που νοσεί. Μπορούμε να προσφέρουμε, συναισθηματική υποστήριξη, αφήνοντας το άτομο να γνωρίζει ότι ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό, ότι πιστεύουμε στην ικανότητα του να διαχειριστεί την ασθένεια και να διατηρήσει μία καλή ποιότητα ζωής. Τον ακούμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματα του και τον εμψυχώνουμε. Μπορούμε να τον ενημερώνουμε για την ασθένεια ή να συζητάμε σχετικά με αυτή. Μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική βοήθεια σε πράγματα που έχει ανάγκη, δουλειές, μετακινήσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, για αυτό σημειώστε:

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία και διαταράσσουν τις επαγγελματικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να μιλήσει στον ιατρό του, ή στην ομάδα ψυχικής υγείας!!

Αν το άτομο έχει ιδέες να κάνει κακό στον εαυτό τους  ή στους άλλους τον βοηθάτε να πάει στο νοσοκομείο!!

Αν ο ιατρός προτείνει εισαγωγή, ενθαρρύνετε το άτομο να αναζητήσει εκούσια νοσηλεία, συζητώντας μαζί του με ηρεμία ότι χρειάζεται την συνεχή φροντίδα των ιατρών!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία και απελπισία και δεν δέχεται τα παραπάνω συζητάτε με ηρεμία το ενδεχόμενο να επικοινωνήστε με τους γονείς του ή κοντινό του πρόσωπο!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία, είναι καλύτερα να μην επικοινωνείτε μαζί του με συναισθηματικούς ή δυνατούς τρόπους, αντιδρώντας με πολύ συναισθηματικούς τρόπους έκφρασης ενδιαφέροντος!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε σε ότι λέει. Επαληθεύεται αυτό που λέει, και τον ενθαρρύνεται,  για παράδειγμα, «…σε βλέπω ότι αισθάνεσαι απελπισμένος με την δουλειά σου ή με τις σπουδές σου τώρα, αλλά μάλλον πρέπει να περιμένεις μέχρι να είσαι λιγότερο αναστατωμένος πριν πάρεις την απόφαση να τα παρατήσεις…..’!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία δείξτε του ότι νοιάζεστε χωρίς όμως να κατακλύζεται από τα συναισθήματα σας ή χωρίς να σας χρησιμοποιεί!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία προσπαθήσετε να μην αναλάβετε εξ’ ολοκλήρου την κατάσταση, αναζητείστε κι εσείς βοήθεια!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία προσφέρετε στο άτομο ευγένεια, υπομονή και προσοχή ακόμα και αν αυτό δεν είναι αμοιβαίο ή δεν δείχνει να βοηθάει !!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία και επικίνδυνη ή ακατάλληλη συμπεριφορά  θέστε όρια σε αυτές τις συμπεριφορές. Τα όρια για την προστασία του εαυτού σας ή των γύρω σας  από την απαράδεκτη συμπεριφορά, που είναι όμως απόρροια της ασθένειας, είναι προσωπικό θέμα. Σαφώς και δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του ατόμου, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πως θα την αντιμετωπίσετε!!

Αν το άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα που προξενούν προσωπική δυσφορία και επικίνδυνη συμπεριφορά για την προσωπική σας ασφάλεια ή την ασφάλεια των διπλανών σας, επικοινωνήστε με τις επείγουσες υπηρεσίες (πχ ΕΚΑΒ)!!

Η φαρμακευτική αγωγή, οι ψυχολογικές θεραπείες, οι στρατηγικές αυτοδιαχείρισης της ασθένειας, η καλή υποστήριξη από τους κλινικούς, αλλά  και η καλή υποστήριξη  από τους φροντιστές, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους Άλλους,  επίσης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που νοσούν να παραμένουν καλά και να έχουν καλή ποιότητα ζωής!!

Γεωργία Κωνσταντοπούλου
Ψυχολόγος