Θάλασσα και άσκηση
Από το lockdown στην ενεργό δράση
του Άρη Αγγελόπουλου, M.Sc, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής, Συντονιστή Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου
Η καραντίνα φαίνεται πως «έκανε τον κύκλο της». Σιγά σιγά, δειλά δειλά, με οδηγό τις ανακοινώσεις των Υπουργείων και της Πολιτικής Προστασίας, η κοινωνία εισέρχεται σταδιακά σε κανονικότητα. Η καθημερινότητα, η εργασία, η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, οργανωτικά και πρακτικά, χαρακτηρίζονται πλέον από αλλαγές και κανονισμούς, με σκοπό από τη μια, τώρα το καλοκαίρι, να μειωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του Covid 19, και από την άλλη να υπάρξει εκ νέου εκκίνηση των δραστηριοτήτων ατόμων και ομάδων.
Καλοκαίρι για όλους και με κανόνες λοιπόν. Και θάλασσα όμως για όλους! Mε το τέλος του lockdown και σε συνδυασμό με τους τρεις θερμότερους μήνες που έρχονται, η σωστή επιλογή είναι «ΘΑΛΑΣΣΑ». Η σωστή επιλογή, για να χαλαρώσουμε ή να εκτονωθούμε, αλλά και για να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές παραμέτρους μας. Δηλαδή, καλή σωματική εμφάνιση, καλή υγεία και καλό επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Οι κινήσεις στο νερό μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε το στρες. Με τη σωματική άσκηση στη θάλασσα ενεργοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες. Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης που προσφέρεται για όλους, ακόμη και για εγκύους, για άτομα με προβλήματα σε όλες τις μοίρες της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα στην οσφυϊκή μοίρα (μέση). Προπόνηση η οποία αφορά ασκήσεις όπου δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και δεν απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και εμπειρία. Η προπόνηση αναψυχής στο νερό είναι άθληση, δράση και θεραπεία ταυτόχρονα, γιατί αφενός γυμνάζει, αφετέρου χαλαρώνει, αφενός ενεργοποιεί, αφετέρου επιτυγχάνει γρηγορότερη και στοχευμένη αποκατάσταση του ανατομικού μας συστήματος.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται γρήγορα, γιατί για παράδειγμα, παράλληλα με το κολύμπι, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις για τον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα, με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στην αίθουσα γυμναστικής, με ήπια φυσική αντίσταση, χωρίς τραυματισμούς και με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά, ενώ είμαστε στον νερό μέχρι το στήθος, μπορούμε να ξεκινήσουμε αρχίζοντας με περπάτημα σε συγκεκριμένη απόσταση, για τουλάχιστον 5΄ και μετά να εκτελέσουμε ασκήσεις που θα έχουμε επιλέξει και προγραμματίσει για όλο το σώμα. Διαλέγουμε τις ασκήσεις, αποφασίζουμε τον ρυθμό με βάση την εμπειρία μας, την ταχύτητα με σχέση με τις ικανότητές μας, την ηλικία και το επίπεδο της καρδιοαναπνευστικής μας αντοχής, το χρόνο και τις επαναλήψεις που μας ταιριάζουν σε σχέση με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης, και τις γενικότερες και ειδικότερες δυνατότητές μας (χρόνος στη διάθεσή μας, φιλικό περιβάλλον, παρέα, καιρικές συνθήκες, εμπειρία κολύμβησης, κ.λπ.).
Παραδείγματα ασκήσεων:
- Περπάτημα στο νερό
- Ποδήλατο στο νερό
- Ψαλιδάκια των ποδιών
- Ημικαθίσματα και Καθίσματα
- Κλείσιμο και άνοιγμα των χεριών μέσα στο νερό (στο πλάι)
- Κοιλιακοί στην ακτή σe ρηχό νερό
- Άλματα στο νερό
- Τρέξιμο στο νερό
- Στροφές του κορμού Δ+Α με τα χέρια στην έκταση
- Ασκήσεις με μπάλα
- Συνασκήσεις και παιχνίδια με μπάλα και με σανίδα κολύμβησης
- Όλων των ειδών οι διατάσεις
Ενδεικτικές δράσεις με μπάλα στο νερό: Ομάδα Πετοσφαίρισης Π.Γ.Ε. (Άρης Αγγελόπουλος)
Πρέπει όμως να τηρούμε και κάποιους κανόνες, όπως:
- Να έχουμε φάει τουλάχιστον 90′ πριν
- Να ασκούμαστε τις ώρες που δεν έχει δυνατό ήλιο (καλύτερα πρωινές ή απογευματινές ώρες)
- Να διαλέγουμε ήρεμη θάλασσα με αμμώδη βυθό
- Να έχουμε πλαστικά παπούτσια στο νερό αν ο βυθός είναι τραχύς