Δημιουργία προσβάσιμων Μηνυμάτων Ηλεκτρονικού Ταχυδρομίου (Email)

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένας πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας. Επομένως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα email που στέλνουμε είναι προσβάσιμα. Η προσβασιμότητα ενός email πρέπει να διασφαλιστεί από τα αρχικά στάδια σχεδίασης και δημιουργίας του, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό ανθρωποκεντρικό αποτέλεσμα.

Τα email απλού κειμένου που αποστέλλονται από έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι συνήθως απλούστερα από την άποψη της προσβασιμότητας.
Ένα email όμως που περιλαμβάνει διαφορετικά τμήματα περιεχομένου και πολλές εικόνες, απαιτεί πιθανότατα τη χρήση στοιχείων σχεδίασης και επικεφαλίδες για τη δημιουργία της λογικής δομής που απαιτούν οι αναγνώστες οθόνης.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν όταν εστιάζουμε στην προσβασιμότητα και επιθυμούμε να υποστηρίξουμε διαφορετικού είδους αναπηρίες, θα πρέπει να προσαρμόζουμε την δημιουργία των email μας.

Η διαδικασία διευκόλυνσης της πρόσβασης σε email για άτομα με αναπηρίες είναι παρόμοια με την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο.

Ακουστικές αναπηρίες

Όσοι είναι κωφοί ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής μπορεί να έχουν πρόβλημα με την ένταση του ήχου, τη συχνότητα του ήχου ή τις εμβοές). Στα email πρέπει να σκεφτούμε πράγματα όπως οι λεζάντες για τα βίντεο και οι μεταγραφές για τα podcast.

Γνωστικές αναπηρίες

Άτομα με γνωστικές απανηρίες αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες όπως δυσκολίες με τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων, την προσοχή ή την κατανόηση. Κατά τη δημιουργία μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εισάγουμε ξεκάθαρο θέμα στo μήνυμα μας, χρησιμοποιούμε απλή παρουσίαση και γλώσσα, αποφεύγουμε την τεχνική γλώσσα, συμπεριλαμβάνουμε σαφείς οδηγίες όταν είναι απαραίτητο και αποφεύγουμε την κίνηση που αποσπά την προσοχή.

Νευρολογικές αναπηρίες

Αφορά άτομα με ασθένειες που επηρεάζουν το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα – εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό, κρανιακά νεύρα κ.α. Αυτό περιλαμβάνει για παράδειγμα εγκεφαλικά επεισόδια, επιληψία, άνοια ή νόσο του Πάρκινσον.
Βεβαιωνόμαστε ότι η πλοήγησή μας είναι εύκολη, χωρίζουμε το κείμενο σε μικρότερες ενότητες και αποφεύγουμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα ήταν δύσκολες για κάποιον με τρέμουλο ή που χρησιμοποιεί το στόμα για να μετακινήσει τον κέρσορα.

Σωματικές αναπηρίες

Άτομα που έχουν αδυναμία ή περιορισμούς να ελέγξουν την κίνηση τους . Αυτό περιλαμβάνει τρέμουλο, έλλειψη συντονισμού, παράλυση, διαταραχές των αρθρώσεων όπως αρθρίτιδα και έλλειψη άκρων. Βεβαιωνόμαστε ότι το email μας μπορεί να αναγνωστεί εύκολα με πλοήγηση πληκτρολογίου και αναγνώστες οθόνης.

Ομιλία

Αυτό περιλαμβάνει άτομα που δεν μπορούν να παράγουν ομιλία που είναι αναγνωρίσιμη από άλλους ή από λογισμικό, όπως για παράδειγμα το τραύλισμα.
Αν έχετε επιλογές για επιπλέον επικοινωνία στο email σας, συμπεριλάβετε εναλλακτικούς τρόπους εκτός από μια τηλεφωνική κλήση, όπως μια φόρμα επικοινωνίας ή την αποστολή ενός email.

Οπτικές αναπηρίες

Αφορά άτομα με απώλεια όρασης ή ευαισθησία στο χρώμα ή τη φωτεινότητα. Αν έχουμε χρώμα στο φόντο μας φροντίζουμε να παρέχουμε αρκετή αντίθεση χρώματος. Χρησιμοποιούμε επαρκή μεγέθη γραμματοσειρών για εύκολη ανάγνωση. Χρησιμοποιούμε γραμματοσειρές που είναι τουλάχιστον 12 στιγμές και ευανάγνωστες, όπως γραμματοσειρές χωρίς ακρέμονες (sans-serif), για παράδειγμα Ariel ή Verdana. Επίσης βεβαιώνουμε ότι οι εικόνες μας έχουν εναλλακτικό κείμενο (alt text). Τέλος χρησιμοποιούμε μοναδικό, περιγραφικό κείμενο για τους υπερ συνδέσμους, αντί για ασαφή διατύπωση όπως “κάντε κλικ εδώ” και επιβεβαιώνουμε ότι είναι έγκυροι.

Προσωρινές αναπηρίες και δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος

Περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που δυσκολεύουν προσωρινά τα άτομα να έχουν πρόσβαση στα email σας: άτομα με κατάγματα στα χέρια, που έχουν χάσει τα γυαλιά τους, που πλοηγούνται στο διαδίκτυο με χαμηλή ταχύτητα, που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο στον ήλιο, που παρακολουθούν βίντεο χωρίς ήχο σε δημόσιο χώρο ή χρησιμοποιούν λογισμικά όπως το Alexa ή το Siri.