8η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2023

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Λογότυπο για την Παγκόσμια ημέρα φυσικοθεραπείας 2023

Η 8η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας και γιορτάζεται η συνεισφορά του επαγγέλματος στην κοινωνία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε ένα διαφορετικό θέμα και έχει ως στόχο να ενημερώνει το κοινό και να προτείνει τρόπους με τους οποίους η Φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Για το 2023 η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας ασχολείται με την αρθρίτιδα, μία συχνή πάθηση που επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Παρόλο που τα πιο ¨γνωστά¨ είδη αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και είναι διαδεδομένα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως υπάρχει και ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει εφήβους και νεαρά άτομα. Ονομάζεται αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και ένα πολύ κοινό υποσύνολο είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, πάθηση που προκαλεί πολύ έντονο πόνο και δυσκαμψία.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολλαπλός, καθώς όχι μόνο καλείται να διαχειριστεί τον πόνο, αλλά και να βελτιώσει την γενική φυσική κατάσταση, την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.

Ενημερωτικές αφίσες

Ενημερωτικό έντυπο για την Αρθρίτιδα
Ενημερωτικό έντυπο για τη Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ενημερωτικό έντυπο για την αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα
Ενημερωτικό έντυπο με τίτλο “Ξεπερνώνοντας τα εμπόδια για άσκηση”

Είναι πολύ σημαντικό επομένως να γνωρίζουμε πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με αυτές τις παθήσεις και να τα ενημερώσουμε πως μπορούν να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους σημαντικά.

Screenshot του ενημερωτικού εντύπου για την Αρθρίτιδα
Screenshot του ενημερωτικού εντύπου για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Screenshot του ενημερωτικού εντύπου για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα
Screenshot του ενημερωτικού εντύπου με τίτλο Ξεπερνώντας τα εμπόδια για άσκηση

Πηγή:
World Physiotherapy

Επιμέλεια:
Παζαρίδης Χρυσόστομος MSc
Φυσικοθεραπευτής Κοινωνικής Μέριμνας
Πανεπιστήμιο Πατρών