Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα ΑμεΑ

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Γυναίκα πραγματοποιεί αλμα προς την εύρεση εργασίας

Η επαγγελματική συμβουλευτική είναι μια διαδικασία η οποία καθιστά τους ανθρώπους ικανούς να αναγνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους , για να πάρουν αποφάσεις που συνδέονται με την σταδιοδρομία τους.  Παρότι επικεντρώνεται στην επαγγελματική ζωή, λαμβάνει υπόψη και την αλληλεπίδραση και εξάρτηση των θεμάτων της σταδιοδρομίας και στους υπόλοιπους κλάδους της ζωής.

Γυναίκα πραγματοποιεί αλμα προς την εύρεση εργασίας

Για να μπορέσει κάποιος να κάνει σωστή επιλογή επαγγέλματος θα πρέπει να κατανοήσει τον εαυτό του, να γνωρίσει τις απαιτήσεις και τις προοπτικές διαφόρων ειδών εργασίας και να τις συσχετίσει ορθά .

Τι γίνεται όμως όταν τα άτομα που θέλουν να κάνουν μια σωστή επιλογή επαγγέλματος είναι ΑμεΑ;

Τα κριτήρια επιλογής των ΑμεΑ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που επιβάλλει η επαγγελματική συμβουλευτική, αφού οι επιλογές τους διαφοροποιούνται βάση τους είδους της αναπηρίας, του βαθμού της αναπηρίας, της ηλικίας, του φύλου και άλλων πολλών παραγόντων, καθιστώντας τους αδύνατη την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Τα άτομα λοιπόν αυτά βρίσκονται μπροστά σε ζητήματα που η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντιμετωπίσει. Τα επαγγελματικά τους διλήμματα είναι απλοϊκά, αφού οφείλουν να λάβουν υπόψη τους, μόνο την πρόσβαση τους ή όχι στην αγορά εργασίας. Θεωρούν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν εργασιακό χώρο, αλλά περιμένουν πότε ένας εργασιακός χώρος θα μπορεί να τους δεχτεί, αδιαφορώντας αν θα τους αρέσει ή όχι το επάγγελμα. Αυτό όπως είναι φυσικό αυξάνει το άγχος του ατόμου και δεν μπορεί να αποδώσει σωστά ούτε στην εργασία του, αλλά ούτε στους υπόλοιπους ρόλους της ζωής του

Η επαγγελματική συμβουλευτική δεν βοηθάει τα άτομα να βρουν έναν εργασιακό δρόμο, αλλά να μπορούν να βρίσκουν κάθε φορά έναν εργασιακό δρόμο που θα τους κάνει ευτυχισμένους και ολοκληρωμένους, είτε είναι ΑμεΑ, είτε δεν είναι.  

Θεοδωρακόπουλος Λεωνίδας,
Επαγγελματικός Σύμβουλος της ομάδας ΕΚΟ