Η οικογένεια δεν είναι δεδομένη.

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Ζευγαρι που κραταει στα χέρια του παιδικα΄παπούτσια

Ως  οικογένεια ορίζεται το σύνολο των ανθρώπων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και συνδέονται με γάμο ή συγγένεια. Αυτός ο ορισμός έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των χρόνων.

Ζευγαρι που κραταει στα χέρια του παιδικα΄παπούτσια

Πλέον, οικογένεια δεν θεωρείται η μητέρα, ο πατέρας και τα τέκνα. Οικογένεια υπάρχει και μόνο με μητέρα και τέκνα, μόνο με πατέρα και τέκνα, με γονείς μη παντρεμένους με τέκνα κ.α.

Οικογένεια είναι οι άνθρωποι που ζουν μαζί, που αγαπούν και νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, που τα δυνατότερα μέλη προστατεύουν τα πιο αδύναμα μέλη και που ζουν με σύμπνοια μεταξύ τους.

Οικογένεια είναι και η μάνα ή ο πατέρας-πρόσφυγας, που τρέμει για τα παιδιά της/του, που τα βάζει σε μια βάρκα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, για να ζήσουν, κι ας πεθάνει η ίδια ή ο ίδιος. Οικογένεια είναι και η γιαγιά, που μεγαλώνει τα εγγόνια της, γιατί δεν έχουν γονείς. Οικογένεια είναι και η γυναίκα που υιοθετεί και μεγαλώνει παιδιά.

Οικογένεια είναι η ανιδιοτελής, άνευ όρων αγάπη, η αγάπη που δεν μετράς τι παίρνεις και τι δίνεις, η αγάπη που την νιώθεις σαν βάλσαμο στην καρδιά σου. Γιατί δεν είναι δεδομένη, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν την έχουν νιώσει, που μεγάλωσαν χωρίς αυτή, που ζουν χωρίς αυτή.

Κι αν εσύ έχεις μεγαλώσει σε μια οικογένεια με αγάπη και φροντίδα, τότε μοίρασε την αγάπη και την φροντίδα που έλαβες και στους ανθρώπους που δεν ήταν τόσο τυχεροί στην ζωή τους.

«Μια ευτυχισμένη οικογένεια είναι σαν ένας προγενέστερος παράδεισος»
George Bernard Shaw

Φερτάκη Αντωνία
Κοινωνική Λειτουργός MSc
Δράση ΕΚΟ – Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών