Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων!

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Χέρι που δείχνει τον ήλιο

Ναι, έχουμε και δική μας Παγκόσμια Ημέρα εκτός από όλα τα υπόλοιπα που μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς.

Το να είσαι αριστερόχειρας (ανήκεις στο 10% του πληθυσμού) σε μια κοινωνία που πλειοψηφούν οι δεξιόχειρες σε φέρνει αντιμέτωπο με αρκετές καθημερινές μικρο-δυσκολίες. Είναι σίγουρο ότι δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις το μπρίκι γιατί το στόμιό του εξυπηρετεί μόνο τους δεξιόχειρες. Επίσης, δεν μπορείς να φας με την ησυχία σου γιατί πάντα θα έχεις δίπλα σου κάποιον που τρώει με το δεξί και θα βρίσκουν οι αγκώνες σας. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι όταν καλείσαι να γράψεις οτιδήποτε σε ένα χαρτί. Είναι βέβαιο ότι περνώντας το στυλό πάνω από το χαρτί, θα αφήνεις πίσω σου μια μουντζούρα που έχει δημιουργήσει το ίδιο σου το χέρι το οποίο παρεμπιπτόντως έχει γίνει μπλε!  Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το χαρτί στο οποίο γράφεις δεν πρέπει να είναι σε σπιράλ τετράδιο γιατί και πάλι δυσκολεύεσαι.

Πληκτρολόγηση σε υπολογιστή

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά θέματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι όντας αριστερόχειρες. Υπάρχουν όμως και αρκετά συναρπαστικά πράγματα που κάνουν πιο έντονη αυτή τη διαφορετικότητά μας. Αρχικά, έχουμε μεγαλύτερη κλίση στις τέχνες καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και τη διαίσθηση. Επιπλέον, είμαστε αρκετά καλοί στο να παρακολουθούμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να είμαστε και στα δύο εξίσου συγκεντρωμένοι χρησιμοποιώντας και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι ως αριστερόχειρες υπερέχουμε σε ορισμένα αθλήματα όπως το τένις, ίσως επειδή οι αντίπαλοι είναι πιο εξοικειωμένοι με το να έχουν έναν δεξιόχειρα απέναντί τους.

Χέρι που δείχνει τον ήλιο

Τέλος, για να τιμήσουμε αυτή την ημέρα όπως πρέπει, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένους διάσημους αριστερόχειρες: Αριστοτέλης, Νίτσε, Αϊνστάιν, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρας, Μαρί Κιουρί, Καρλομάγνος, Μπιλ Γκέιτς, ο Φραντς Κάφκα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Ελισάβετ Β και πολλοί άλλοι.

Θα ήθελα να κλείσω ενημερώνοντάς σε, ότι για κάθε 9 δεξιόχειρες που γεννιούνται, γεννιέται 1 αριστερόχειρας οπότε νομίζω πια μπορείς να καταλάβεις πόσο ξεχωριστός είσαι!

Χριστίνα Πανώριου
Υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας – ΕΚΟ
Πανεπιστήμιο Πατρών