Φυσικοθεραπεία – “Η κίνηση είναι υγεία”

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Λογότυπο παγκόσμιας ημέρας φυσικοθεραπείας
Λογότυπο παγκόσμιας ημέρας φυσικοθεραπείας

Κάθε χρόνο η 8η  Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, ώστε να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τη σημαντική προσφορά του επαγγέλματος για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Καθιερώθηκε το 1996 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT) μέλος της οποίας είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, και η μέρα αυτή ορίστηκε καθώς τότε ιδρύθηκε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία.

Στη μείωση του πόνου και ιδιαίτερα του χρόνιου πόνου στηρίζεται το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας και συγκεκριμένα στο ρόλο που έχει η Φυσικοθεραπεία και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στον έλεγχο του χρόνιου πόνου. Μέσω της άσκησης ελέγχεται ο πόνος καθώς  επιτυγχάνεται:

  • Διατήρηση ευλυγισίας και κίνησης
  • Αύξηση της καρδιαγγειακής υγείας
  • Βελτίωση του μυϊκού τόνου
  • Βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας
  • Αύξηση της αυτοπεποίθησης για συμμετοχή σε δραστηριότητες
  • Μείωση φόβου σχετιζόμενη με τον πόνο

Τα παραπάνω δεν δείχνουν μόνο την αναγκαιότητα για την αύξηση της δραστηριότητας ώστε να βελτιωθεί η υγεία. Δείχνουν πως οι Φυσικοθεραπευτές μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης, συμβουλών και ενημέρωσης  μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας να επιτύχουν τους λειτουργικούς στόχους τους.

Και να μην ξεχνάτε το σύνθημα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας είναι ένα: «Η Κίνηση είναι Υγεία»

Παζαρίδης Χρυσόστομος MSc
Φυσικοθεραπευτής Δράσης ΕΚΟ
Πανεπιστήμιο Πατρών