2 Οκτωβρίου, Διεθνής μέρα Μη Βίας

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Περιστέρι σχεδιασμένο με σημαίες χωρών όλου του κόσμου

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869- 1949) ο οποίος αποτέλεσε σημαντική μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης και της μη χρήσης βίας.

Η διεθνής μέρα μη βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη μη χρήση βίας.

Περιστέρι σχεδιασμένο με σημαίες χωρών όλου του κόσμου

Η βία είναι κάθε συμπεριφορά που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει, είναι κάθε μορφή εξουσίας που επιβάλλεται στο άτομο για τη διατήρηση του ελέγχου. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και μπορεί να πάρει πολλές μορφές: σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή, οικονομική κ.α.

Τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση βίας είναι αποκαρδιωτικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις και σύμφωνα με έκθεση της Unicef, κάθε πέντε λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της βίας.

Ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (84 εκατομμύρια) υπήρξαν κάποια στιγμή της ζωή τους θύματα κάποιας μορφής συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Αλλά και στην Ελλάδα, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μόνο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής γραμματείας Ισότητας των φύλων, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS κατά της Βίας Γυναικών 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις!

Περισσότερες πληροφορίες για την ενδοοικογενειακή βία και για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθηθεί παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο της ελληνικής αστυνομίας: 

Πως όμως κάποιος φτάνει στο σημείο να ασκήσει βία;

Παρά το γεγονός πως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, ο άνθρωπος που καταφεύγει στη βία δεν έχει αναπτύξει τις δεξιότητες εκείνες που του επιτρέπουν τη δημιουργική εξωτερίκευση του θυμού, την ικανότητα συμβιβασμού και διαπραγμάτευσης, ικανότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ομαλών και αρμονικών σχέσεων.

Το κίνημα μη χρήσης βίας

Το 1906 ο Γκάντι διαγράφει τον όρο παθητική αντίσταση από το λεξιλόγιό του και χρησιμοποιεί τη λέξη “Satyagraha” η οποία προκύπτει από τη σύνθεση των σανσκριτικών λέξεων Satva (αλήθεια) και Agraha (σταθερότητα). Έτσι γεννιέται η φιλοσοφία της μη βίαιης αντίστασης.

Λόγια του Mahatma Gandhi

Σκοπός της Satyagraha είναι να κάνει τον αντίπαλο να συνεργαστεί χωρίς να τον εξαναγκάσει. Έτσι ιδανικά πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Γκάντι απέρριπτε την ιδέα ότι η αδικία πρέπει να καταπολεμείται «με κάθε μέσο» τονίζοντας πως:  «Αν χρησιμοποιείται βία, αναγκαστικά, ενσωματώνεται μέσα σε αυτή και η αδικία». Τέλος θεωρούσε πωςη Satyagraha μπορούσε να εφαρμοστεί και σε πολιτικές διαμάχες αλλά και σε διαπροσωπικές  και αυτό θα έπρεπε να διδαχθεί σε όλους.


Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα για τη μη χρήση βίας

Νικολία Τσοκανά
Κοινωνική Λειτουργός ΕΚΟ
Πανεπιστήμιο Πατρών