Φέρνουν τελικά τα λεφτά την ευτυχία;;
Φτώχεια είναι η οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών (στέγαση-σίτιση κ.α.).
Γιατί, όμως, θεωρούμε τόσο δεδομένες αυτές τις ανάγκες;
Γιατί δεν κοιτάμε γύρω μας; Γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς;
Είμαστε, τελικά, τόσο προετοιμασμένοι όσο νομίζουμε; Όχι.. είμαστε προετοιμασμένοι για μία περίοδο ανεργίας, για κάποια έκτακτα έξοδα, ακόμα και για χρόνια απραγίας..
Για τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι όμως;; Για την οικολογική καταστροφή;; Εκεί που δεν θα υπάρχουν τράπεζες για να βγάλουμε τα πολύτιμα χρήματά μας, εκεί που δεν θα έχουν καμία αξία.. γιατί εκεί αξία θα έχει μόνο η επιβίωση.. μόνο η ζωή..
Αντί λοιπόν να τρέχουμε να μαζέψουμε χρήματα, μήπως να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ύπαρξης πολέμου ή οικολογικής καταστροφής; Μήπως να προσπαθήσουμε ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν μία ποιότητα ζωής; Μήπως να μην είμαστε άπληστοι;;
Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να καλύπτουν έστω τις βασικές τους ανάγκες, αν όχι και περισσότερες. Όταν αδυνατούν να τις καλύψουν, όταν πεινούν οι ίδιοι και η οικογένειά τους, τότε σκέφτονται άλλους τρόπους κάλυψης των αναγκών, τότε γίνονται ακόμα και βίαιοι. Γιατί η φτώχεια είναι μία μορφή πολέμου.
Κι αν εσύ τις έχεις καλυμμένες τις βασικές σου ανάγκες, βοήθα έναν άνθρωπο να τις αποκτήσει.. έναν άνθρωπο αν βοηθήσει ο καθένας, θα γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε τόσο πολύ να δούμε.. Η αλλαγή για την οποία γκρινιάζουμε και ρίχνουμε ευθύνες σε όλους πέρα από τους ίδιους μας τους εαυτούς.. Αν δεν γίνεις εσύ η αλλαγή που λες ότι θες τόσο να δεις, γιατί να γίνει κάποιος άλλος?? Γίνε το παράδειγμα προς μίμηση, όχι προς αποφυγή..
Το ότι δεν είσαι φτωχός και ικανοποιείς τις βασικές σου ανάγκες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καλύπτεις τις ανάγκες ασφάλειας (εκπαίδευση) ή τις κοινωνικές σου ανάγκες (αγάπη, σεβασμός).
Όχι, τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Την ευτυχία την φέρνει η αποδοχή και προσφορά αγάπης, κατανόησης και σεβασμού. Τα χρήματα όμως σε βοηθούν να ικανοποιήσεις τις βασικές σου ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχεις τη διάθεση να καλύψεις τις υπόλοιπες ανάγκες σου.
Μην αφήνεις ανθρώπους γύρω σου να περνάνε αυτά που δεν θα ήθελες ποτέ να σου συμβούν.. Ό,τι μπορείς να αλλάξεις, όπου μπορείς να συνδράμεις.. Αυτό σε κάνει άνθρωπο..
Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια (Mohandas Karamchand Gandhi)
Φερτάκη Αντωνία
Κοινωνική Λειτουργός MSc
Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών