Δια ζώσης ή διαδικτυακή Επαγγελματική Συμβουλευτική;
Η χρήση του διαδικτύου από την ημέρα που μας συστήθηκε αυξάνεται με γοργούς
ρυθμούς και εισχωρεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πως θα μπορούσε να
μην επηρεάσει την ζωή όλων των ανθρώπων και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες;
Με το πέρασμα των ετών, καλούνται όλοι οι άνθρωπο να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους και διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους, που κάνουν όλο και πιο περίπλοκη την ζωή τους. Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας η ανάληψη ρόλου ενός ατόμου με αναπηρία, ως εργαζόμενο ή φοιτητή? Πόσα ΑμεΑ αισθάνονται ότι δεν “μπορούν” να έχουν πρόσβαση σε κάποιους κοινωνικούς ρόλους και στερούνται του αγαθού της κοινωνικοποίησης. Η επαγγελματική συμβουλευτική ικανοποιεί ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την στήριξη των ΑμεΑ.
Η επαγγελματική συμβουλευτική μπορεί να εφαρμοστεί, πέρα από την κλασική δια ζώσης διαδικασία και μέσω του διαδικτύου, διευκολύνοντας έτσι αρκετά ένα άτομο με αναπηρία. Μια Διαδικτυακή Συμβουλευτική παρέχεται είτε με συγχρονική διαδικασία, μέσω
εφαρμογών βίντεο, είτε με ασύγχρονη διαδικασία, μέσω εφαρμογών κειμένου. Η δια ζώσης επαγγελματική συμβουλευτική, έχει πολλά κοινά με την διαδικτυακή συμβουλευτική, αφού και στις δύο περιπτώσεις η διαδικασία είναι η ίδια, ραντεβού συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκρότηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ συμβούλου – συμβουλευόμενου, σύσταση συμβολαίου, ενεργοποίηση και ανάληψη δράσης συμβουλευόμενου κτλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διαδικτυακή συμβουλευτική, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν λιγότερες ακυρώσεις ραντεβού από ότι στην δια ζώσης συμβουλευτική. Οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας σύμβουλος παραμένουν ίδιες και στην δια ζώσης και στη διαδικτυακή συμβουλευτική. Η διαδικτυακή Συμβουλευτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ΑμεΑ. Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής & ψυχικής τους ευεξίας ενώ παράλληλα μπορεί να αισθανθεί σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένος/ευχαριστημένος/η από το πρόγραμμα συμβουλευτικής στο οποίο συμμετέχει. Η Διαδικτυακή Συμβουλευτική συμβάλλει στην άρση των εμποδίων πρόσβασης σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, ενώ παράλληλα παρέχει και σε ΑΜΕΑ χρονική και χωρική ευελιξία, αυξημένα περιθώρια σκέψης και μεγαλύτερη ευελιξία συναισθημάτων των συμβουλευόμενων, αφού βρίσκονται σε χώρο δικό τους που αισθάνονται άνετα και οικεία. Η Διαδικτυακή Επαγγελματική Συμβουλευτική συνίσταται για ΑΜΕΑ, αφού στόχος όλων των στελεχών επαγγελματικής συμβουλευτικής είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω αυτής της διαδικασίας σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη από αυτήν.
Λεωνίδας Θεοδωρακόπουλος
Υπεύθυνος Γραφείου Διασύνδεσης
Πανεπιστήμιο Πατρών