Covid-19. #MenoumeSpiti
Ο κορωνοϊός ήρθε και μας άλλαξε την καθημερινότητά μας. #ΜένουμεΣπίτι και προσπαθούμε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας …αλλάζοντάς την.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο ακατόρθωτα όσο ενδεχομένως φαίνονται. Ευτυχώς για εμάς, η τεχνολογία είναι πολύτιμος αρωγός για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Μας υποστηρίζει στην ενημέρωση και τη διασκέδαση, στην τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση! Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υιοθετείται από όλες πλέον τις εκπαιδευτικές κρατικές δομές και παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, όπως σε κάθε αρχή – και ειδικά σε μία τόσο ανώμαλη και απότομη αρχή – λειτουργεί επιτυγχάνοντας τόσο να περάσει πιο εποικοδομητικά ο ατέλειωτος χρόνος των κλεισμένων στο σπίτι εκπαιδευόμενων, όσο και να διατηρηθεί η επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ενημέρωση μπορεί να είναι άμεση και έγκυρη για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, έκτακτα ή τρέχοντα, μέσα από επίσημους ιστοτοπους φορέων αλλά και ειδησεογραφικών καναλιών. Αν πχ θέλω να ενημερωθώ για την πανδημία, μπορώ να επισκεφθώ τις ιστοσελίδες των αντίστοιχων φορέων, όπως για παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (https://www.who.int/). Με τη χρήση της αμεσότητας των κοινωνικών μέσων δικτύωσης τα γεγονότα κυκλοφορούν πολύ πιο γρήγορα και έτσι δεν μένουμε εγκλωβισμένοι χωρίς καθόλου πληροφόρηση. Ενδεικτικά, την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι θα ξεκινήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, ενημερώθηκαν μέσω των ομάδων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 5.000 φοιτητές.
Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση παγκοσμίως φορέων και εταιρειών υπηρεσιών που άνοιξαν τους ιστοχώρους τους δωρεάν στο κοινό. Πλέον παρέχονται εκτάκτως δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις καλών τεχνών, εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιβλία και μουσική. Εταιρείες επικοινωνιών και marketing παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε γενικότερα είτε σε αρμόδιους φορείς για τη διάχυση της ορθής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.
Επίσης, ακόμη και οι επικριτές των κοινωνικών δικτύων δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν τη σημαντικότητα τους σε αυτή τη φάση. (Από)κλεισμένες στα σπίτια τους οι ευρύτερες οικογένειες αλλά και οι παρέες κάνουν ομαδικές βιντεοκλήσεις, ανταλλάσσουν μηνύματα και παίζουν παιχνίδια γεμίζοντας το χρόνο τους και προσπαθώντας να υποκαταστήσουν – μόνο για όσο καιρό χρειάζεται – την ανάγκη της επαφής. Γιατί ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αντικατάστασης, παρά μόνο συμπλήρωσης.
Όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό – γιατί το ξέρουμε πως γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα η κρίση θα επέλθει – θα έχουμε μάθει πολλά πράγματα. Πολλά και διαφορετικά. Είτε για τις αξίες στη ζωή μας και τις προτεραιότητές μας, είτε για τις σχέσεις μας ως προς τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας, είτε ακόμη και ψηφιακές δεξιότητες, όπως να χρησιμοποιούμε το e-banking για τις οικονομικές μας συναλλαγές και το Skype for Business για τις συσκέψεις μας.
Μείνετε σπίτι και πολύ θετικά σκεπτόμενοι.
Μαρία Πετροπούλου
Μηχανικός Η/Υ κ Πληροφορικής MSc
Υπεύθυνη Ψηφιακού Αποτυπώματος ΕΚΟ