Παραολυμπιακοί Αγώνες- Τόκιο 2020- WeThe15

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Λογότυπο Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020

Λογότυπο Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020

Λίγα λόγια για την Ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα.

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 16 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (συμπεριλαμβανομένου και του «Τόκιο 2020») και 12 Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

Η διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016, διατηρεί μέχρι τώρα το ρεκόρ σε συμμετοχές αθλητών και αθλητριών (4.342), ενώ το ρεκόρ σε συμμετοχή χωρών το έχει το «Λονδίνο 2012» (164).

Ελλάδα και Παραολυμπιακοί Αγώνες

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 ενώ από το 1988, η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στους Αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές.

Το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας κατέκτησε ο Γιώργος Μουζάκης στον στίβο (60μ.), στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Άρνεμ το 1980, ενώ το 1966 ακούστηκε για πρώτη φορά ο εθνικός μας ύμνος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες για λογαριασμό του Δημήτριου Κωνσταντάγκα (χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία – Ατλάντα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Ελλάδα ως διοργανώτρια, συμμετείχε με 137 αθλητές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα και κατέκτησε 20 μετάλλια και συγκεκριμένα 3 χρυσά, 13 ασημένια και τέσσερα χάλκινα.

Εννενήντα τρία (93) μετάλλια έχει κατακτήσει η Ελλάδα από το Άρνεμ το 1980 έως και τη διοργάνωση του Ρίο, το 2016 αℼό 44 αθλητές/αθλήτριες.

Η καλύτερη συγκομιδή ήταν αυτή του 2008 στο Πεκίνο, όταν τα ελληνικά «χρώματα» κατέκτησαν συνολικά 24 μετάλλια.

Στους φετινούς αγώνες στο Τόκιο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με 44 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν στα εξής αγωνίσματα:

Στίβος. Κολύμβηση, Άρση Βαρών σε πάγκο, Μπότσια, Ξιφασκία με Αμαξίδιο, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Αντισφαίριση με Αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδηλασία και Τζούντο.

Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκυο 2020 και WeThe15

Είναι η 2η φορά που το Τόκιο φιλοξενεί Παραολυμπιακούς Αγώνες (πρώτη το 1964) και οι αθλητές και οι αθλήτριες που αναμένεται να συμμετέχουν σε αυτούς είναι πάνω από 4000, από 135 χώρες, σε 22 αθλήματα.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στρέφουν τα βλέμματα του κόσμου στα επιτεύγματα των υπεράνθρωπων αθλητών που συμμετέχουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία αποτελούνται από ανθρώπους σαφώς συνηθισμένους. Αυτή η αναγνώριση – και η επιθυμία να αναγνωριστεί από το κοινό η αναπηρία ως συνηθισμένη – βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία «We The 15», το όνομα της οποίας αναφέρεται στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού με αναπηρία.

Η γένεση της καμπάνιας προήλθε από την αναγνώριση ότι ενώ έχουν γίνει βήματα στην εκπροσώπηση, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται. Στον πυρήνα της καμπάνιας βρίσκεται η αναγνώριση ότι χωρίς καλύτερη εκπροσώπηση μπροστά και πίσω από κάμερες, δεν θα υπάρξει πρόοδος.

H έναρξη της εκστρατείας έχει οριστεί να συμπίπτει με τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο 2020 και σχεδιάζει να ξεκινήσει την αλλαγή την επόμενη 10ετία, με τη συμμετοχή και τον συνασπισμό μεγάλων και αρκετών διεθνών οργανισμών από διάφορους τομείς (αθλητισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτική, επιχειρήσεις, τέχνη και ψυχαγωγία κλπ) όπως τα Ηνωμένα έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές ίδρυμα Αναπηρίας, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κ.α.

Τα βασικά μυνήματα του WeThe15

  • Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 15% του κόσμου μας – αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
  • Το WeThe15 φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να εκπροσωπεί και να μεταμορφώνει τη ζωή των 1,2 δισεκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στον κόσμο.
  • Το WeThe15 θα θέσει την αναπηρία στο επίκεντρο της ατζέντας ένταξης, παράλληλα με την εθνότητα, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Κατά την επόμενη δεκαετία, το WeThe15 στοχεύει να τερματίσει τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία και να λειτουργήσει ως παγκόσμιο κίνημα που εκστρατεύει δημόσια για την ορατότητα, την προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
  • Το WeThe15 συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο συνασπισμό ποτέ σε διεθνείς οργανισμούς από τον κόσμο του αθλητισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των τεχνών και της ψυχαγωγίας.
  • Οι οργανισμοί WeThe15 θα συνεργαστούν με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινό κατά την επόμενη δεκαετία για να ξεκινήσουν αλλαγές για τη μεγαλύτερη περιθωριοποιημένη ομάδα του κόσμου, η οποία αποτελεί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Ο καθένας μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία αλλαγής.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οπου οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020 θα διεξαχθούν στο Τόκιο (24 Αυγούστου-5 Σεπτέμβρη), το WeThe15 θα χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να συνεχίσει να αυξάνει το κίνημα στο διαδίκτυο έχοντας περισσότερους θεατές και Παραολυμπιονίκες αρωγούς.

Πέρα από το στόχο του 2030 και την αναγνώριση ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αλλάξει η αντίληψη του κοινού για τις αναπηρίες, η διευθύντρια στρατηγικής για την καμπάνια λέει ότι ο στόχος της εκκίνησης παράλληλα με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι να δημιουργήσει «λίγο καπνό», να λειτουργήσουν ως το όπλο εκκίνησης για την εκστρατεία, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίζεται και θα στέλνει το μήνυμα σε όλο και περισσότερους αποδέκτες.

Με υπερηφάνεια και θαυμασμό αξίζει να παρακολουθήσουμε τις προσπάθειες των ελλήνων αθλητών/τριων, και όχι μόνο, που θα καλύψει σε μεγάλο ποσοστό με ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση με τα τηλεοπτικά και ψηφιακά της μέσα.

Ασπασία Καγκελάρη
Φυσίατρος
Κοινωνική Μέριμνα Πανεπιστημίου Πατρών

 

Πηγές:
https://www.eaom-amea.gr/
http://www.paralympic.gr/
https://olympics.com/
www.wethe15.org
https://www.thedrum.com/