8η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2021

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Αφίσα από Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2021
Αφίσα από Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2021

Πηγή: https://world.physio/wptday

Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας έχοντας ως στόχο να αναδείξει την σημασία του επαγγέλματος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γενικού πληθυσμού. Τα θέματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο είναι επίκαιρα και απασχολούν την ανθρωπότητα σε μεγάλο βαθμό, επομένως η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών χρησιμοποιεί την ημέρα αυτή για να ενημερώσει το γενικό πληθυσμό.

Στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας βρίσκεται η αποκατάσταση μετά από COVID, καθώς και το σύνδρομο Long COVID ή αλλιώς η ύπαρξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 για διάστημα 12 εβδομάδων και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα για το σύνδρομο Long COVID γνωρίζουμε τα εξής:

  • 1 στις 10 περιπτώσεις COVID-19 θα παρουσιάσει συμπτώματα για διάστημα 12 εβδομάδων ή και περισσότερο.
  • Το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει και άτομα που πριν την νόσο ήταν δραστήρια και υγιή.
  • Στα παιδιά εμφανίζεται το σύνδρομο Long COVID με παρόμοιο τρόπο όπως στους ενήλικες και με περίπου την ίδια συχνότητα.
  • Το σύνδρομο Long COVID επηρεάζει τόσο αυτούς που έχουν νοσηλευτεί με COVID-19 όσο και αυτούς που έχουν αναρρώσει σπίτι, ενώ άτομα που έχουν νοσήσει, είτε με ήπια είτε σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να παρουσιάσουν παρατεταμένα συμπτώματα ή το σύνδρομο Long COVID.

Το Long COVID είναι μια πολύ-συστημική ασθένεια. Υπάρχουν πάνω από 200 συμπτώματα που παρουσιάζονται με διάφορους συνδυασμούς, ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα έπειτα από 6 μήνες είναι τα εξής:

  • Υπερβολική εξάντληση (κόπωση)
  • Επιδείνωση συμπτωμάτων μετά την άσκηση
  • Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Συμπτωματολογία του συνδρόμου Long Covid

Πηγή: https://world.physio/wptday

Η σωστή και αποτελεσματική αποκατάσταση είναι βασικό στοιχείο της ανάρρωσης από το σύνδρομο Long COVID με πρόγραμμα εξατομικευμένο, ανάλογα τις δυνατότητες, τα συμπτώματα και τους στόχους του ασθενή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει πως για την αποκατάσταση του συνδρόμου Long COVID θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων με συντηρητικό τρόπο, με σωστό ρυθμό και ένταση, αποφεύγοντας την κόπωση.

Με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή ένας ασθενής με σύνδρομο Long COVID μπορεί να έχει αποτελεσματική αποκατάσταση σχεδιάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες βήμα-βήμα για την αποφυγή κόπωσης και μαθαίνοντας να παρατηρεί τον καρδιακό παλμό. Επίσης μέσω της εκμάθησης διαφόρων αναπνευστικών ασκήσεων βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία, κάτι που πολύ συχνά επηρεάζεται μετά από το COVID-19.

Παζαρίδης Χρυσόστομος,
Φυσικοθεραπευτής MSc
Κοινωνική Μέριμνα – Πανεπιστημίο Πατρών