Ας μιλήσουμε για… εκτυπώσεις σε Braille
Κείμενο Αφίσας
Σκοπός εκτυπώσεων
Σκοπός των εκτυπώσεων είναι να καταστούν προσβάσιμα τα έγγραφα στα άτομα με οπτικές αναπηρίες ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα τους σε διάφορους τομείς, όπως στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ζωή και στην επαγγελματική ζωή (πχ. πανεπιστημιακές σημειώσεις, βιβλία, κατάλογοι εστιατοριών, εργασιακά έγγραφα κ.α).
Εκτυπωτής Braille
Οι εκτυπωτές Braille είναι μια μορφή Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, η οποία δημιουργεί έντυπο υλικό χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Braille για τυφλούς ή ατομα με προβλήματα όρασης.
Ένας εκτυπωτής Braille λειτουργεί ενσωματώνοντας υπερυψωμένες κουκίδες σε ένα κομμάτι χαρτί, αντί να χρησιμοποιεί μελάνι ή γραφίτη.
Η εκτύπωση (ή αλλιώς αποτύπωση) γίνεται σε χαρτί με συγκεκριμένο πάχος και βάρος (τουλάχιστον 160gr).
Μεθοδολογία εκτύπωσης
- Γίνεται ποιοτικός έλεγχος του συμβατικού κειμένου.
- Μέσω ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο μετατρέπει ένα συμβατικό κείμενο σε κείμενο Braille, επιλέγονται τα περιθώρια της σελίδας, ο προσανατολισμός της και τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης (π.χ. διπλής όψης).
- Το αρχείο αποστέλλεται για αποτύπωση.
Πλεονεκτήματα
- Οι σελίδες σε Braille ειναι εύχρηστες και επίσης μεταφέρονται και αποθηκεύονται όπως οι κοινές εκτυπώσεις.
- Μπορούν να αναπαρασταθούν επιστημονικά σύμβολα και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. μουσικές νότες.
- Αποδεσμεύεται χρόνος από τη λέξη προς λέξη τύπωση (διαδικασία που γίνεται παραδοσιακά μέσω μιας χειροκίνητης γραφομηχανής Braille), καθώς οι εκτυπωτές Braille εκτυπώνουν μεγαλύτερο όγκο κειμένου, περίπου 200 με 300 σελίδες την ώρα, εξοικονομώντας κόπο και χρόνο.
Ωφελούμενοι
Είναι άτομα με πρόβλημα όρασης στα οποία η ικανότητα αντίληψης του φωτός και των χρωμάτων είναι ελαττωμένη ή έχει ολικώς απωλεσθεί, χάνοντας πλήρως ή μερικώς την αίσθηση της όρασης, εξαιτίας ψυχολογικών ή νευρολογικών παραγόντων.
Ευγενία Ορφανού – Βιβλιοθηκονόμος
Μονάδα Προσβασιμότητας – Κοινωνική Μέριμνα
Πανεπιστήμιο Πατρών