8η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2022

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Αφίσα στα Αγγλικά για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 8 Σεπτεμβρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, έχοντας ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την συνεισφορά του επαγγέλματος στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Αφίσα στα Αγγλικά για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Πηγή: https://world.physio/wptday

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας έγινε το 1996 έπειτα από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT), μέλος της οποίας είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε διαφορετικά θέματα τα οποία επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 η θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας ήταν λογικό να είναι σχετική με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού καθώς και την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτού για την επαναφορά στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση. Για το 2022 αποφασίστηκε η θεματολογία να είναι σχετική με την πρόληψη και βέλτιστη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ το 2023 η προσοχή θα στραφεί σε άλλες ρευματολογικές παθήσεις.

Αφίσα στα Αγγλικά για της Οστεοαρθρίτιδα

Πηγή: https://world.physio/wptday


Αφίσα στα Αγγλικά για της Οστεοαρθρίτιδα

Πηγή: https://world.physio/wptday

Στο άκουσμα της λέξης οστεοαρθρίτιδα συνήθως σκεφτόμαστε άτομα μεγάλης ηλικίας και εν μέρει είναι σωστό καθώς η πιθανότητα εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων. Παρόλα αυτά, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας εμφάνισης είναι ο προηγούμενος τραυματισμός στην άρθρωση, καθώς έρευνες δείχνουν πως ακόμα και σε άτομα κάτω των 30 ετών ένας τραυματισμός μπορούσε να αυξήσει έως και 10 φορές την πιθανότητα εμφάνισης, (Whittaker et al, 2018) αναδεικνύοντας την σημαντικότητα τόσο της πρόληψης του τραυματισμού όσο και της σωστής αποκατάστασης, μέσω της Φυσικοθεραπείας.

Η χρησιμότητα του εορτασμού της Ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση πως το επάγγελμα της Φυσικοθεραπείας είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών παρέχει ΔΩΡΕΑΝ φυσικοθεραπείες στους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πατρών για την αποκατάσταση διαφόρων νευρολογικών και μυοσκελετικών παθήσεων. Στην κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, πραγματοποιούνται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με βάση τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα.

Παζαρίδης Χρυσόστομος,
Φυσικοθεραπευτής MSc
Κοινωνική Μέριμνα – Πανεπιστημίο Πατρών

Πηγές
Whitakker et al, 2018, Association between MRI-defined osteoarthritis, pain, function and strength 3-10 years following knee joint injury in youth sport