Νέοι-ες που αναζητούν πρώτη φορά εργασία
Οι νέοι άνθρωποι, κατά το τελευταίο μέρος των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο της εργασίας. Οφείλουν λοιπόν να εξοικειωθούν με τα πραγματικά δεδομένα της εκάστοτε εποχής που ζουν και να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις της αγορά εργασίας με τυπικούς και άτυπους νόμους. Το ότι έχουν εκπαιδευτεί εις βάθος σε ένα γνωστικό αντικείμενο, είναι πολύ ουσιαστικό, αλλά όχι και μοναδικό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Πρέπει να λοιπόν να εντοπίσουν ποια επαγγελματική πορεία θα ακολουθήσουν για να μπορέσουν να σχεδιάσουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που τους δίνονται. Η αποτελεσματικότητα της αναζήτησης εργασίας συνδέεται με την εξέταση του επαγγελματικού περιβάλλοντος και την ένταση που πραγματοποιείται.
Ο/η νέος/α, πρέπει να αναζητά πληροφορίες για τις επαγγελματικές επιλογές που δίνονται την δεδομένη στιγμή. Η σημασία των (τυπικών ή άτυπων) δεξιοτήτων και γνώσεων, είναι πολύ σημαντική σήμερα, λόγω των τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων. Θα πρέπει συνέχεια να προσαρμόζονται σε νέες απαιτήσεις που θα συνδέονται με την αναζήτηση και διατήρηση της εργασίας. Οι γνώσεις απαιτούνται με εκπαίδευση και πιστοποίηση αυτής. Οι δεξιότητες αποκτώνται με συστηματική προσπάθεια και άσκηση και δεν σταματάει αφού ακολουθεί τις απαιτήσεις των καιρών. Ορισμένες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και οφείλουν οι νέοι να αναπτύξουν, ανεξαρτήτων γνώσεων είναι επιγραμματικά οι εξής:
- Κοινωνικές δεξιότητες (ικανότητα επικοινωνίας, συνεργατικότητα, διαπραγματευτικές ικανότητες, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα, ευελιξία, δημιουργικότητα, θετική σκέψη, ανάληψη πρωτοβουλιών, ικανότητα λήψης αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου)
- Δεξιότητες χρήσης νέων τεχνολογιών και διαχείρισης πληροφοριών (συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση πληροφοριών, χρήση Η/Υ)
- Δεξιότητες αυτοπαρουσίασης (σύνταξη βιογραφικού, συνοδευτικής επιστολής, δεξιότητες κατά την επαγγελματική συνέντευξη)
Το πτυχίο είναι αυτό που θα ανοίξει πόρτες, αφού δίνει πολλές περισσότερες επιλογές, αλλά ουσιαστικά η προσωπικότητα είναι αυτή που θα τον/την εντάξει, διατηρήσει και εκτοξεύσει στην αγορά εργασίας.
Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για ένα μονό επάγγελμα, η επιδίωξη ποικίλων εμπειριών είναι σημαντική για την εκλογή επαγγέλματος και την επαγγελματική επιτυχία. Η προσωπική διάθεση για εξέλιξη, θα φέρει και επαγγελματική εξέλιξη. Το πτυχίο, ανοίγει ορίζοντες και αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η σταδιοδρομία, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να εργαστεί ο νέος/α. Η ετοιμότητα για εξέλιξη, μάθηση και αλλαγή πρέπει να διακρίνει κάθε άτομο στην σημερινή εποχή.
Συμβουλές για καλύτερο σχεδιασμό:
- Μάθε καλά τον εαυτό σου, τα δυνατά-αδύνατα σημεία σου
- Μάθε για τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν. Εξέτασε τα προσόντα και προοπτικές τους.
- Επέλεξε θέσεις και εταιρείες που σου ταιριάζουν, βάση προσωπικότητας, γνώσεων και ικανοτήτων
- Προτίμησε εταιρείες που σου προσφέρουν εξέλιξη, επιμορφώσεις και ενδιαφέρουσα εργασία, ακόμα και αν δεν προσφέρει τις αποδοχές που θες.
- Θέσε επαγγελματικούς στόχους, που θα είσαι κάθε φορά έτοιμος/η να τους επαναπροσδιορίσεις
- Βελτίωνε συνεχώς τις δεξιότητες σου
- Κάνε πράξη τη δια βίου εκπαίδευση
Τα πράγματα δεν εξελίσσονται από μόνα τους. Πάρε στα χέρια σου την επαγγελματική σου ανάπτυξη, με συστηματικές ενέργειες.
Λεωνίδας Θεοδωρακόπουλος
Επαγγελματικός Σύμβουλος
Κοινωνική Μέριμνα Πανεπιστημίου Πατρών