Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Η επαγγελματική συμβουλευτική συχνά εκλαμβάνεται, λανθασμένα, ως παροχή
συμβουλών για το ποιο επάγγελμα είναι το καλύτερο.
Η επαγγελματική συμβουλευτική αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή παρέμβασης, δηλαδή μιας σκόπιμης ενέργειας που στοχεύει να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου ή να καταστήσει το άτομο ικανό να πάρει αποτελεσματικές επαγγελματικές αποφάσεις (Spokane, 1991).
Τι γίνεται όμως όταν το άτομο αποτελεί ευρύτερο μέρος μιας ευάλωτης κοινωνικής ομάδας; Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται ολιστικά, να αξιολογείται το άτομο, να αξιολογείται η φύση του προβλήματος, το νομικό πλαίσιο, να καθορίζονται οι στόχοι, να παράγονται εναλλακτικές λύσεις, να επιλέγεται και να εφαρμόζεται ένα σχέδιο δράσης και να αξιολογείται η όλη συμβουλευτική διαδικασία ώστε να φτάσει στο τέλος της.
Για να γίνει αντιληπτή η όλη διαδικασία, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η φύση του προβλήματος από το ίδιο άτομο της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας που ανήκει. Αυτό σημαίνει ότι ο επαγγελματικός σύμβουλος δεν θα πει ποτέ τι θα κάνει εκπαιδευτικά / επαγγελματικά το άτομο. Ο επαγγελματικός σύμβουλος αποτελεί την δομή της διαδικασίας και ο συμβουλευόμενος θέτει το περιεχόμενο. Τα δύο αυτά μέρη είναι στενά συνδεδεμένα και καθαρά οριοθετημένα για τον καθένα. Οπότε, ο επαγγελματικός σύμβουλος δεν δίνει συμβουλές, αλλά δείχνει τον δρόμο για να λάβει μόνο του το άτομο την απόφαση και να δεσμευτεί σε αυτή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Θεοδωρακόπουλος Λεωνίδας,
Επαγγελματικός Σύμβουλος της ομάδας ΕΚΟ