Ευτυχία.. μια λέξη.. τόσες πολλές σημασίες..

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Μωρό που γελαει

Πόσοι και πόσοι έχουν προσπαθήσει να ορίσουν την ευτυχία, ο καθένας από την δική του οπτική. Ο Marcus Terentius Varro και αργότερα ο Αυγουστίνος κατέγραψαν 289 απόψεις για το τι σημαίνει ευτυχία, όλες διαφορετικές, διότι η ευτυχία είναι υποκειμενική.  Δεν μας κάνουν ευτυχισμένους όλους τα ίδια πράγματα..

Μωρό που γελαει

Σαφώς υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συντελούν στην ευτυχία ενός ανθρώπου, όπως η υγεία του ίδιου και των αγαπημένων του προσώπων, η αγάπη από τους γύρω του, η καλή ποιότητα ζωής. Όμως, γιατί, ακόμα και αν ικανοποιούνται οι τρεις βασικοί παράγοντες για να είμαστε ευτυχισμένοι, δεν είμαστε??

Διότι ο κάθε άνθρωπος δίνει την δική του έννοια στην ευτυχία. Ενώ έναν άνθρωπο μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο η επαγγελματική ανέλιξη και η απόκτηση πολλών χρημάτων, έναν άλλο μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο το να μην εργάζεται. Ενώ έναν άνθρωπο μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο η ήρεμη ζωή στην φύση, έναν άλλο μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο η έντονη ζωή της πόλης.

Ο καθένας ορίζει μόνος την ευτυχία του.

Υπάρχει, όμως, και το ανικανοποίητο. Αυτό, που κανείς δεν είναι ευτυχισμένος με αυτά που έχει και μόνιμα ζητά κι άλλα..

Αυτή η κατάσταση, όπου όλοι τρέχουμε και κυνηγάμε ένα κομμάτι ευτυχίας, το φτάνουμε, μετά βρίσκουμε άλλο κομμάτι να κυνηγήσουμε, και το κυνήγι δεν σταματά ποτέ..

Κι όλο κυνηγάμε το ένα, κυνηγάμε το άλλο, και τελικά περνάει η ζωή με εμάς να κυνηγάμε κάτι που νομίζουμε ότι μας λείπει, χωρίς να χαιρόμαστε αυτά που έχουμε ήδη.. χωρίς να ζούμε..

Πάντα να ζητάς το καλύτερο για σένα, μην αφήνεις όμως την ζωή σου να περνάει γι’ αυτό.. Κυνήγα «λίγο» λιγότερο, ίσως έτσι να είσαι πιο χαρούμενος, αν όχι ευτυχισμένος.

«Σκέψου πως ό,τι έχεις τώρα, κάποτε γι’ αυτό είχες ελπίσει»
Επίκουρος

Φερτάκη Αντωνία
Κοινωνική Λειτουργός MSc
Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας Πανεπιστήμιο Πατρών