Πότε χρειάζεται να ζητήσω βοήθεια;

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Quote: Είσαι μόλις μία απόφαση μακρία από μία εντελώς διαφορετική ζωή

Πολλές φορές στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες καταστάσεις ή γενικότερα έντονες δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην ψυχολογική και κοινωνική μας προσαρμογή και να διαταράξουν την καθημερινότητά μας.

 Όταν κάποιος καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, μπαίνει στην διαδικασία να το διορθώσει μόνος του. Όμως, πολλές φορές ενώ προσπαθεί να βρει μία λύση στο πρόβλημά του, δοκιμάζοντας τα πάντα, καταλήγει συνήθως σε αδιέξοδο. Έχει προσπαθήσει να μιλήσει και με τον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό.

Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή είναι δύσκολο να διακριθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η δυσκολία που βιώνεται, αλλά ο τρόπος που επιχειρείται να επιλυθεί.

Πότε επομένως χρειάζεται να ζητήσει κάποιος βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας;

Η απάντηση «όταν αισθανθεί την ανάγκη», αν και απλή δε φαίνεται να είναι εύκολη.

Ακόμα και στις μέρες μας, το να αναζητά κανείς τη βοήθεια ενός ειδικού είναι θέμα ταμπού και συχνά συνυφασμένο με την αδυναμία ή την τρέλα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το γεγονός ότι κάποιος ζητάει βοήθεια στο πρόβλημα ή τη δυσκολία που βιώνει, σημαίνει ότι έχει τη δύναμη και τη λογική να το αντιμετωπίσει και πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αρκετά πιεσμένος ώστε να μπορεί να βρει μόνος του τη λύση.

Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα;

Ο κύριος λόγος που κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι όταν βιώνει συναισθηματικές δυσκολίες. Δυσκολίες που δεν μπορεί να διαχειριστεί, που εμποδίζουν την καθημερινότητά του,  που προκαλούν έντονη πίεση και αφήνουν μια δυσάρεστη αίσθηση για τη ζωή, μια αίσθηση ότι μένει στάσιμος, εγκλωβισμένος, αβοήθητος.

Όταν νιώθει ότι δεν τα βγάζει πέρα πια και ότι δεν ελέγχει την κατάσταση της καθημερινής του πραγματικότητας. Όταν νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνος του τη ροή της ζωής του και να απαλλαχθεί από το βάρος και την αίσθηση αδιεξόδου που βιώνει καθημερινά.

Άλλα τέτοια δύσκολα  συναισθήματα μπορεί να είναι το άγχος, η οργή, ο φόβος, η θλίψη,  η ανία η έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, και η αμφιθυμία (έντονες, συχνές αλλαγές της διάθεσης που μας φέρνουν ψυχική ανισορροπία).

Παράλληλα, δύναται κάποιος να ζητήσει βοήθεια όταν αντιμετωπίζει διάφορα σωματικά συμπτώματα, που δε φαίνεται να αποδίδονται σε κάποια ξεκάθαρη οργανική αιτιολογία. Οι πονοκέφαλοι, οι στομαχικές διαταραχές και πολλά άλλα σωματικά συμπτώματα είναι ο τρόπος του σώματος  να αντιδράσει στο υπερβολικό άγχος  που βιώνει.

Quote: Είσαι μόλις μία απόφαση μακρία από μία εντελώς διαφορετική ζωή

Η ψυχική μας υγεία είναι θεμελιώδης για τη σκέψη, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την επικοινωνία και γενικότερα για τη λειτουργικότητα της καθημερινότητάς μας. Είναι το κλειδί για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και για την ευρύτερη συμμετοχή μας και οφείλουμε να την προστατεύουμε. Η απόφαση να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας υποδεικνύει ότι ακόμη αγωνιζόμαστε, ότι έχουμε ελπίδες και όνειρα, ότι θέλουμε κατά βάθος να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, διαφορετικά δεν θα αναζητούσαμε βοήθεια.

Και μην ξεχνάς…

«Μην φοβάσαι τους φόβους σου. Δεν είναι εδώ για να σε τρομάξουν. Είναι εδώ περισσότερο για να σου δείξουν ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις» C. JoyBell C.

Νικολία Τσοκανά
Κοινωνική Λειτουργός ΕΚΟ
Πανεπιστήμιο Πατρών