Τεχνικές Διαχείρισης Στρες για Φοιτητές

Δημοσιεύτηκε από τον/την socialwelfare στις

Μικρές Συμβουλές για διαχείρηση του στρες

Πολλοί φοιτητές ζουν με το άγχος. Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την υγεία και τις μαθησιακές ικανότητες των νέων. Το να ζεις υπό άγχος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί, εφ ‘όσον ακολουθούνται μερικές απλές συμβουλές αυτο-φροντίδας. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές εύκολες και χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης στρες.

Υγιεινή διατροφή

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι το φαγητό επηρεάζει την υγεία σας. Ωστόσο, δεν μιλάμε μόνο για τη σωματική υγεία. Ναι, αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, τον ύπνο, την ενέργεια και το επίπεδο άγχους. Για να παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί, πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώτε.
Η προσθήκη ζάχαρης πρέπει να είναι η πρώτη που φεύγει. Όλα τα γλυκά, οι ζαχαρούχες σόδες και παρόμοια προϊόντα σας δίνουν ζάχαρη που οδηγεί σε άγχος και αϋπνία. Ειδικά, προσπαθήστε να τα αποφύγετε σε ιδιαίτερα αγχωτικές περιόδους, όπως εξετάσεις. Επίσης, προσθέστε περισσότερες σαλάτες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Άσκηση

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει να ασκείστε τόσο πολύ, θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Η άσκηση είναι ιδανική για τη βελτίωση της διάθεσης και του ενεργειακού σας επιπέδου ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος σας. Εκτός αυτού, με την τακτική άσκηση, βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας, οι οποίες σίγουρα σας εμπνέουν και σας ενδυναμώνουν.

Ύπνος

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους, ειδικά για τους φοιτητές που ζουν ήδη μια αρκετά αγχωτική ζωή. Αποφύγετε να ξενυχτάτε διαβάζοντας τη νύχτα, καθώς η μελέτη τη νύχτα δεν είναι παραγωγική. Ο εγκέφαλός σας έχει εξαντληθεί και δεν λαμβάνετε ούτε τις μισές από τις πληροφορίες που θα μπορούσατε να κατανοήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεύτερον, χρειάζεστε καλό ύπνο για καλύτερη συγκέντρωση. Ειδικά το βράδυ πριν από τις εξετάσεις. Διαφορετικά, εξαντλείτε τον εγκέφαλό σας, προσθέτετε περιττό άγχος στο σώμα σας και αυξάνετε άγχος με κάθε ώρα που δεν κοιμάστε.

Χρόνος με τον εαυτό σας

Η ζωή ενός φοιτητή είναι γεμάτη εκδηλώσεις, πάρτι, μαθήματα, νέους ανθρώπους και πολλά άλλα. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι διασκεδαστικός και συναρπαστικός αλλά επίσης και αρκετά κουραστικός. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναπτύξετε μια ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης. Κάποιο ποιοτικό me-time μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική σας υγεία. Σκεφτείτε κάτι που σας φέρνει χαρά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες ή να κάνετε πεζοπορία το Σαββατοκύριακο. Απλώς επιλέξτε οποιαδήποτε από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες και κάντε την. Αφιερώστε μία ημέρα την εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει πραγματικά. Απενεργοποιήστε τα τηλέφωνά σας και περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας.

Οργανώνω

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε την ημέρα σας. Έχετε υποστεί άγχος σήμερα; Πότε ήταν; Τι το προκάλεσε; Tο άγχος σας προκαλείται συχνά από το άγνωστο. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και βρεθείτε χαμένοι και μπερδεμένοι. Συχνά, δεν είναι τα μεγάλα πράγματα που μας αγχώνουν αλλά οι μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που μας κάνουν να θυμώνουμε. Πρέπει να είστε πιο οργανωμένοι για να διαχειριστείτε το άγχος πριν καν συμβεί.

Συμβουλές για φροντίδα ψυχικής υγείας

Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε για τη Διαχείριση του Στρες;

  • Μιλήστε για το άγχος και τα αποτελέσματά του με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.
  • Μοιραστείτε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, αν κάτι έχει δουλέψει για εσάς. Μπορεί να ωφελήσει κάποιον που σας ενδιαφέρει και εν τω μεταξύ μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την εστίασή σας από τις δικές σας προκλήσεις.
  • Να είστε καλοί με εκείνους που είναι αγχωμένοι και ανήσυχοι, όλοι θα βιώσουμε αναμφίβολα το άγχος στη διάρκεια της ζωής μας. Οπότε μεταχειριστείτε τους άλλους με ενσυναίσθηση.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας, όλοι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο την αυτο-φροντίδα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε ή να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Μην ξεχάσετε να ασκήστε και να τρώτε σωστά, ακόμα και όταν αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε όταν χρειάζεται και μάθετε να λέτε όχι σε αιτήματα που είναι πάρα πολλά για εσάς.

Μικρές Συμβουλές για διαχείρηση του στρες

Χαρά Πυλαρινού
Μονάδα Ψηφιακής Προσβασιμότητας
Κοινωνική Μέριμνα Πανεπιστημίου Πατρών